Doften av gödsel

Våren är här och skitlukten sprider sig över hela Gränna.  Att vädra är inte att tänka på, inte heller att hänga ut tvätt. Doften tränger sig in även genom stängda dörrar och fönster, den letar sig in och lägger sig som ett doftmoln över hela huset.
Lukten kommer av att bönderna sprider ut  naturlig gödsel över sina gärden. Det är väl bra, att ta tillvara grisskiten , tror jag i alla fall.  Ett år var det en bonde som inte hade tid att vänta tills tjälen gick ur jorden. Följden blev att gödseln följde med i vattnet  från en bäck som rann ut i Vättern. Vårt dricksvatten i Gränna  blev därmed odrickbart i några veckor, det fick  en förskräcklig doft och smak av gödsel.  Det försvann inte ens om man kokade vattnet.
Tacka vet jag konstgödsel, det är fritt från dofter och slutprodukten blir ju ändå densamma vare sig man använder "naturlig" gödsel eller konstgödsel. Kväveutsläppet är detsamma oavsett vad man använder från början, men det ena behöver ju å andra sidan inte utesluta det andra. Man kan ju använda både och.

Kommentarer
Postat av: Odören

Bra inlägg, på tiden att ngn reagerar på etablerade vanföreställningar om konst- vs naturligt gödsel! Mitt intryck är att 99 av 100 personer har uppfattningen att "naturligt gödsel" i alla avseenden är miljömässigt överlägset konstgödsel. Hög tid att medierna förklarar hur det egentligen ligger till! Det vore kul att höra hur miljömupparna tänkt att vi ska klara försörjningen förutan konstgödsling. Bättre med kloakbesprutning kanske =)Hur landade de juridiska turerna kring utsläppet du nämnde? Blev som vanligt; bonden slapp åtal, trots att dricksvattnet för en hel stad blev obrukbart??

Synd att det inte var ett företag alt en privatperson som fixat utsläppet- då hade vi garanterat fått in en hel del pengar till det allmänna i form av rejäla bötesbelopp!Intressant blogg för övrigt!/Odören

2012-03-24 @ 08:32:56
Postat av: UB

Tror att nämnde bonde till slut slapp åtal.

På tal om kloakbesprutning så gör man just det på sina grönsaker i vissa länder. Dessa importeras sedan hit och kallas "ekologiskt odlade". Ganska äckligt, och dessutom lite farligt med tanke på salmonella o liknade.

2012-03-24 @ 08:50:50
URL: http://tradgardsbloggen.blogg.se/
Postat av: Odören

Som jag trodde då; en bondläpp gör dricksvattnet obrukbart för en hel stad för en tid = ingen påföljd. Mycket märkligt att vissa slipper ta ansvar medan andra förväntas ta konsekvenserna av sitt handlande, privatperson såväl som företag.Det är alltså så illa ställt att t o m grönsaker besprutas med kloak, och sedan definieras som "Ekologiskt odlade"? Man blir mörkrädd...

Men knappast förvånad, tyvärr.Over and out./Odören

2012-03-25 @ 12:20:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0