Höstdag eller sensommar....?

I dag var det ju sommar igen, jättevarmt och gott. Förra helgen hade jag starka funderingar på att ställa undan möblerna på altanen och lägga in dynorna. Tänkte att det är väl lika bra, det är ju höst nu, men det gjorde jag inte som tur var. Det blidde ju sommar igen ju.
En kopp eftermiddagskaffe smakade bra i solen i dag. De närmaste dagarna ska visst bjuda på liknande väder. Bara att tacka och ta emot. Fram med grillen igen, det gäller att suga ut det allra, allra sista av sommaren, eller vad man ska kalla detta, vi får väl låtsas att det är sommar men tyvärr går vi  ju in i oktober nu och det är ju en höstmånad.
Vad gör man annars så här års då? Jo, man skördar det man har i trädgården. Äpplena plockas ner och läggs in lådor. I år blev det mycket frukt, härligt att kunna frossa i egna äpplen hela hösten lång. Många äpplekakor ska det bli också. Är visserligen inte nån hejare på att baka eller så, men äpplekakor är ett måste i det här huset.
Äntligen en bra päronskörd

I år gör Gränna verkligen skäl för sitt namn Päronstaden. Fullt med päron på alla träd och nu verkar vi äntligen ha fått bort den så besvärliga päronrosten som i flera år har härjat i trakten. Trädens blad har varit alldeles orangeprickiga och någon frukt har det inte blivit.
Boven i dramat heter  kinesisk krypen,  den  är värdväxt till den alldeles speciella svamp som orsakar päronrost.  Många villaägare har tagit bort sina krypenar och därmed är ju källan till smittspridningen borta. 

Själv har jag fått en stor skörd av päronet Clara Frijs i år. Ett saftig, sött och väldigt gott päron. Inte det minsta grynigt som många päronsorter är.
 Mognar nu i september.


Nyfångad persika

Att få sätta tänderna i en nyplockad persika är aldrig fel. Saftiga o söta är de.Nu är det skördetider

Många tycker att hösten är en tråkig årstid. Kvällarna blir mörkare och dagarna kyligare och man vet att det snart kommer en mörk och kall vinter. Men hösten är också en härlig tid för alla trädgårdsvänner. Det är nu man får skörda sina noga skötta och ompysslade grödor.  Efter en lång växtsäsong när man har rensat och vattnat i trädgårdsland och krukor får man äntligen lön för mödan. Att plocka upp en morot och sätta tänderna i den är väl nåt man inte vill missa. När man tar upp sin lök känner man den starka lökdoften blandat med lukten av jord och mylla. Potatisen kan ju ligga kvar i jorden ännu ett tag men snart är det dags att skörda den också. Fruktträden i trädgården bär riktligt med frukt i år. Vissa sorter som till exempel höstäpplen kan skördas redan nu medan vinterfrukten mår bra av att sitta kvar ett tag till. Ett alldeles nyplockat äpple smakar alldeles fantastiskt, eller hur?
Tomaterna mognar fortare än man kan äta upp dem och smaken man får på en egen odlad solmogen tomat kan inte jämföras med smaken på de man köper i affären.

Squash


Exotiska växter

Snart mognar persikorna på trädet i min trädgård. Det är en alldeles speciell känsla att kunna gå ut och hämta en persika. Persikoträd har varit en ganska ovanlig syn i våra trädgårdar förr men det blir mer och mer vanligt. Nya härdiga sorter har kommit som tål vårt klimat, vissa sorter kan utan problem odlas i Zon 4. Här i Gränna har vi ju i och för sig haft persikor och aprikoser länge men så har vi ju ett alldeles särskilt milt klimat här.
Mitt valnötsträd är fullt av nötter även i år, om någon månad börjar de gröna skalen spricka och då är det dags att skörda.
Förmodar att jag även i år får dela skörden med min kompis ekorren, det återstår att se.

RSS 2.0