Saffran

Saffran är världens dyraste krydda och inte undra på det. Den utvinns från en speciell krokus art, Crocus Sativus, det är de röda "märkena" i blomman som tas tillvara.  Det krävs 100 000 - 150 000 krokusar som måste plockas och rensas för hand för att få ihop ett kilo torkad saffran.
Blommorna som kommer i september är lila, de torkade märkena är brunröda ca 2 cm långa.
Saffran använder vi ju mest till våra lussekatter men vi har den även i fisksoppan Bouillabaisse, paella och den gotländska saffranspannkakan. Jag har en gång smakat saffransglass och, jaa, det var väl sådär måste jag säga, det var lite lussekattskänsla över det hela.
Varje år produceras över 3000 ton saffran. Iran står för den största delen av produktionen, därefter kommer Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan , Marocko och Italien.
I västvärlden är genomsnittspriset ca 15000 kr /kilo men det kan variera från 7000 - 76000:-/kilo beroende på kvalite.
Kvaliten avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet och helhet. Det finns en ISO standard för detta, ISO 3632 som graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper efter dess halt av färg , smak och doft. Många saffransförsäljare använder dock sina egna sinnen när de ska avgöra saffranets kvalitet, på samma sätt som vinprovare bedömer vin.
Saffran från Kasmir och L´Aquila anses vara av den finaste kvalitén.

När jag var i Marocko för några år sedan besökte vi Basaren i Agadir, där satt försäljarna med enorma mängder kryddor, däribland stora jättefat med saffran. Helt enormt att se så mycket på en gång, här köper vi ju en liten pyttedos i små påsar till julbaket där i Agadir fanns hur mycket som helst!


Höst eller vinter?

Det är väldigt milt för årstiden, förra året var det kallt och vi hade en hel del snö vid den här tiden. Så är det alltså inte i år, trots att man har sagt att det kommer att bli en lika lång och kall vinter som förra året. Jag börjar tvivla och jag har inget emot att slippa snön ett tag till, den kan komma lagom till lucia tycker jag.
I trädgården är det lugnt nu, en hel del löv förståss , vill man vara lite smart kan man ta gräsklipparen och köra några varv bland löven i stället för att kratta upp dem. De ger näring åt gräsmattan och det är betydligt smidigare än detta evighetsarbete som det är att kratta löv. Jag måste dock ta itu med löven från min äkta kastanj som jag har på framsidan av huset. Det är ju ett stort och vackert träd med sina fina löv och taggiga frukter men när den har släppt sina löv så är det inte lika trevligt. Det är MYCKET löv kan jag säga!

Du har väl inte klippt ner dina perenner för vintern? Gör inte det, det behövs inte, tvärtom, många perenner är vintervackra med sina fröställningar , dessutom samlas det ju löv och senare snö som bildar ett naturligt skydd mot kölden och skyddar även på vårvintern när solens strålar annars gärna gör att vegeteringen börjar för tidigt. Att klippa ner gräsvipporna är inte heller bra, det kan vara direkt skadligt eftersom det då lättare tränger in vatten i de ihåliga stråna och det får då rötterna lättare att ruttna.

Har du vinstockar så beskär dem före jul. Saven stiger tidigt och man bör inte beskära vinet senare eftersom det då lätt kan börja "blöda".
De sidoskott som burit frukt kortas till 1-4 ögon , från dessa växter sedan de nya bärande skotten ut på våren. Trädgårdsmässa

Så har det varit trädgårdsmässa på Elmia. Årets Elmia Garden var fullt av växter, prylar, krukor, bevattningsprylar, jord, gödning  och mycket mycket annat som kan tänkas vara till nytta och nöje för trädgården och uteplatsen. När man pratar trädgård nu förtiden så tänker man ju inte bara på buskar och träd, en trädgård kan  innehålla så mycket annat.  Bara fantasin sätter gränser. Här är lite bilder som kanske kan inspirera och väcka lite tankar om er trädgårds utseende nästa år. Använd vintern till att fundera.

Floristerna fanns som vanligt också med och skapade  många vackra , färgrika och fantasifulla buketter.
En skön "gungstol"RSS 2.0