Den praktfulla magnolian

Magnolia är en praktfull ståtlig växt, den går utmärkt att odla i våra trakter, kanske med undantag för zoner över 4 och inte heller på platser som är utsatt för hård blåst.
Den som sett en magnolia blomma blir lätt hänförd av dess stora, skål-, eller stjärnformade blommor i vita, rosa eller rödviolett.  Upplevelsen är nästan overklig, hur kan naturen ha åstadkommit något så skört och tufft undrar man.

Braheparken i Gränna är värd ett besök så här års, snart blommar alla magnolior där och det är verkligen en vacker syn.

 Växtplats: De flesta magnolior fordrar en humusrik, djup, vattenhållande jord. Lerjordar, styva jordar och kalla jordar bör undvikas men man kan annars förbättra jorden med en låghumifierad gödslad torvjord med lågt ph. Magnolian bör planteras i vindskyddat läge. Beskärning bör undvikas.

Det finns ett stort antal olika sorter men för vår del skall vi nämna några lätta och odlingsvärda som passar för vårt klimat.

Magnolia kobus med varianter, Japansk magnolia blir ett litet träd med gräddvita doftande blommor. Trädet tar lite tid på sig innan det blommar på bar kvist tidigt på våren.

Magnolia sieboldii, Buskmagnolia, är sommarblommande. Blir en mindre buske på ca 1-2.5 meter med ett ganska brett växtsätt. Blommorna är skålformade 7-10 cm vita med rött mitt i blomman, doftande Blommar i juni, juli och även in i augusti. Denna är den mest känsliga för kyla, zon 1-2.

Magnolia soulangiana, Praktmagnolia, är en av de vanligaste magnoliorna. Blir 3-4 meter hög och ungefär lika bred. Blommorna är stora upprätta klockformiga, invändigt vita, utvändigt rosa i färgen. Blommar före bladsprickningen april maj.


Magnolia stellata, Stjärmagnolian, är den mest härdiga av våra odlade magnolior. Blir ca 3 meter hög. En rikt förgrenad buske som växer ganska långsamt. Blommorna är stjärnformade ca 7-8 cm i diameter. De täcker hela busken med ett hav av dessa rent vita doftande blommor. Blommar rikligt varje år i april-maj. På dessa sorter finns en mäng olika hybridsorter med olika avvikelser och korsningar. 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lite odlingstips

Häromdagen sådde jag sallat och rädisor i mitt "köksland" det vill säga i några balkonglådor.  Sedan såg jag på trädgårdsonsdag och då gjorde Pernilla Månsson samma sak , sådde ruccolasallat i en kruka, för " det är så enkelt" sa hon och jag instämmer. Istället för att köpa dyr sallad i påsar kan man lätt fixa egen i kruka eller balkonglåda. Man behöver inte ha ett riktigt köksland i trädgården för att odla sina egna grönsaker. Funderar faktiskt på om det skulle gå att så lite morötter i en kruka eller balkonglåda, måste nog testa detta. Det borde gå.

Så här såg det ut förra sommaren , två sorters sallat och så en låda rädisor. Perfekt att ha på balkongen och bara gå och hämta lite vid behov.I köksfönstret trängs krukor med basilika, timjan och rosmarin. Goda örter att ha i maten.


Plantorna i "barnkammaren"

Tycker jag har varit ganska duktig som fyllt hela växthuset med plantor på knappt en vecka. Allt har gjorts för hand, inga krukmaskiner här inte. 
Nu ska de små plantorna skötas, vattnas och pysslas om.  De behöver lite värme också, och det får de ju på dagarna  när solen ligger på men det är ännu  ganska kallt på nätterna så  här får vi  hjälpa till med gasolvärmaren ett tag till.Vädret är ju verkligen varierande nu, häromdagen var det riktigt skönt ute men idag så snöar det och blåser och är allmänt otrevligt. Nu vill vi ha riktig vår! Jag kastar lite trånande blickar på altanen utanför och tänker på de kommande varma vår- och  sommarkvällarna som väntar, eller som vi hoppas väntar rättare sagt. Alla somrar är ju inte varma. Jag minns en midsommarafton när det bara var 8 grader. Vi satt ute och grillade och frös men ute skull vi vara, är det midsommar så är det. 
Nu får vi hoppas på en sommar som är lagom, lagom varm och lagom regnig. Tänk om det kunde bli så för en gångs skull!

Ta makten i trädgården, tjejer.


Idag kom tidningen Vi i Villa med posten. På framsidan är det en bild av en kvinna och en man som precis har planterat ett träd. Gissa vem som håller i spaden? Jo, mannen förstås. Kvinnan sitter på knä och pysslar lite med det lilla trädet.Detta fick mig att fundera på hur det egentligen står till med jämställdheten i trädgården ? Vi kvinnor vill gärna ha lika lön och samma förmåner som männen på alla områden och  givetvis ska det vara så ,  jag tycker verkligen ingenting annat, men när det kommer till det här med att gräva, klippa träd, köra trädgårdsavfall till sortergården osv så är vi ganska tysta, då  vi låter gärna mannen göra detta.  När det kommer till att få skit under våra välmålade naglar och  kanske  till och med blir lite svettiga så vill vi inte var med längre  eller?? Får vi kanske inte?  Sitter mannen där som en propp och säger att, nä, nä  det där gör jag bättre, gå in till spisen du. Det kan man ju fundera på... Ska det vara ett jämlikt samhälle så bör det väl vara det på alla plan ?  Nej, ut i trädgården och gräv med er, ni som kallar er feminister och jämlikhetskämpar.  Trädgårdsarbete är bra motion, det kan inget gym i världen konkurrera med.  Man får dessutom frisk luft på köpet , man sover bra om natten och så förenar man ju nytta med nöje och får lite gjort och vem vet,  medan vi jobbar därute kanske mannen i huset fixar en god middag och öppnar en flaska gott vin??


Då och nu

I söndags såg det ut så här i växthuset:
I dag så här: Nu börjar det likna nåt!


Växthusjobb

Vårbruket har kommit igång på allvar i växthuset. Pelargonsticklingarna har planterats idag, det är alltid lika roligt varje år att göra detta. Man planterar små sticklingar i krukor, det ser inte mycket ut för världen just då men sen går det så fort, efter ett antal veckor så står växthuset i full blom.
Vart tog våren vägen?

Kallt och blött idag, inget kul att försöka vara trädgårdsmästare inte. Bättre och varmare väder kommer hoppas vi.
Lite blev gjort i alla fall, några lådor med penseer blev planterade.


Trädgårdsprogram

Jag gillar normalt inte trädgårdsprogram på tv, de är oftast så "tuttinuttiga", rediga och perfekta. Trädgårdarna som visas upp har filmats då de är som allra finast, man ser inte arbetet bakom det perfekta och inte heller arbetet som ständigt måste pågå för att underhålla  en välskött trädgård . Det finns ett undantag, och det är fd Trädgårdsfredag, numera heter det ju Trädgårdsonsdag. Det visar trädgården när den inte är perfekt, man fixar och planterar, hittar på lite udda projekt och så har man med  lite matlagning också , det är bra.
Pernilla Månsson fångade nog mångas tankar så här års när hon i början av första programmet sa att man ju helst vill sitta i solen och ha det bra men att det ändå kliar i fingarna av att få ta itu med vårbruket i trädgården. Ett sånt här program bidrar till att avdramatisera och sänka prestationsångesten många känner inför sin trädgård, man behöver inte tävla med grannen om vem som har finast trädgård, man behöver inte heller känna att varenda litet ogräs måste bort. Man ska njuta, koppla av och ha det bra i sin trädgård. Skitsamma vad grannen tycker eller vad han har.
Sen att Pernilla har rödmålade fina perfekta naglar stör mig lite, för även om man inte donar och påtar jättemycket i jorden så får man snart skit under naglarna och nagelacket är ett minne blott.
Trädgårdsonsdag är dock ett småtrevligt och roligt program och väl värt att titta på.

RSS 2.0