Hopp om vår

Nu har vi kommit en bit in i februari och den mörkaste delen av vintern är äntiligen förbi för den här gången. Nu börjar man bli rejält trött på vintern, nu vill man verkligen bli av med snön och ha vår, men, än är det lång tid kvar till våren fast man kan  ändå redan känna att luften är lite annorlunda än den var före jul. I affärerna finns det redan fröpåsar att köpa så man har ju lite hopp om att ljusare tider snart är att vänta.

 

 

Medan vi väntar på våren vill vi gärna komma med lite intressant läsning om trevliga och lite annorlunda växter.

 

 

Ilex Järnek

 Ilex är en äkta järnek men många förväxlar Ilex med Mahonia som också är vintergrön liksom järneken. Ilex har vita blommor och röda bär och består av manliga och kvinnliga växter. De kvinnliga kan redan tidigt bära frukter något som förstås ökar prydnadsvärdet.

Mahonia har gula blommor och blåa bär i klasar. Vi skall här skriva om en variant av järnek som är mycket härdig.    

 Ilex x meserveae (blå järnek)

 

Ilex meserveae är en kraftig tät vintergrön buske som blir 1-2 meter hög och är härdig upp till zon 4 ev. 5 i skyddat läge. Bladen är glänsande grönaktigt blå till färgen.

Efter det att Kathleen Meserve 1963 förde ut de första varianterna på marknaden har sortimentet under de gångna 40 åren ökat till ett 20 tal olika namnsorter med varianter på Ilex meserveae. De har som alla andra Ilex sorter manliga och kvinnliga växter (sorter). En av de första varianterna som ursprungligen introducerades av Meserve var Blue Angel och Blue Bunny som också är den mest förekommande varianterna. Dess kompakta växtsätt, vackra bladfärg och rika fruktsättning med bär i mänger gör den till en förstklassig sort.

På senare år har det kommit nyare sorter som även är lämpliga som vintergröna häckar

Blue Prince är en manlig sort, den har inte några bär men är en mycket bra pollinerare. Den kompakta breda pyramidtillväxten är en klar fördel med Blue Prince som häckvariant. Den kvinnliga varianten heter Blue Princess och har ett mer kaotiskt växtsätt som passar sig mindre som häckväxt. Dessa två sorter, Blue Prince och Blue Princess är de mest sålda sorterna för tillfället.

Följande sorter finns att köpa i handeln

Blue Angel Blå järnek zon 1-4 Honklon Rikligt med bär

Blue Prince  Blå järnek zon 1-4 Hanklon Utan frukter

Blue Princess Blå järnek zon 1-4 Honklon riklig bärsättning

Blue Maid  Blå järnek zon 1-4  Tvåkönat röda bär

Du bör plantera minst en Hanklon om du vill ha riklig bärsättning på dina honklonar av Järnekar. Vill du inte har några bär planterar du endast hanexemplar.


RSS 2.0