Rönnar

 Rönnarna hör till släktet Sorbus och det finns ca 100 olika arter att välja mellan .Sorbus är en naturlig växt på norra halvklotet och många arter klarar sig bra även i norra Sverige.

I Skandinavien  har man satsat på att få fram odlingsvärda trädgårdsrönnar som utöver härdighet skall vara mycket blomrika  och ge mycket bär. De skall inte vara för stora utan passa in i villaträdgården. Idag finns det många rönnar att välja på som är lättodlade vad gäller jord och växtplats.  Det finns olika former på bladens flikighet och inte minst bären, det finns rönn med röda, gula  orange, rosa och vita bär. Några fina sorter är; Carmencitarönn, litet träd, ca 2-4 meter högt med röda bär. Pärlrönn, ett litet träd eller buske blir ca 2 meter högt med vita bär.
Birgittarönn med gula frukter. Rosmarirönn med mörkt rosa färgade frukter.


 Ullungsrönn, Dondong, orangeröda päronformade frukter.
 Sorbus Decora  Amerikansk rönn med röda jättebär.

 Förr sa man att när det var mycket rönnbär blev det en kall vinter. Kanske var det sant, men dagens trädgårdsrönnar har alla rikligt med rönnbär oavsett vinterförhållandena.

Bland de vilda rönnbärsträden i skogen varierar ju dock rönnbärstillgången och i år är det mycket bär. Det återstår alltså att se om det blir en riktig vargavinter i år igen.

Glöm inte att vattna alla vintergröna växter barrväxter, rhododendron med rikligt med vatten under hösten, de måste fylla sina vattenförråd inför höst och vintern eftersom de inte tappar sina blad och barr. Dessa tar även upp vatten under senhöst och vinter eftersom de är gröna året om.


 


Äkta kastanj

I år blev det fina kastjaner på mitt Castanea Sativa träd, alltså de äkta ätliga kastanjerna. Rostas lätt i ugnen på 225 grader i ca 20 -25 minuter,   ätes med lite salt och ev en klick smör. En delikatess.

Trädet ser ut så här:Oktobertankar


Oktober är färgernas månad, det sprakar av färger i skog och mark. I trädgården lyser plommonträdets löv krämigt guldgult och vildvinets löv glöder i olika färger.  Det färgämne som gör höstens löv röda produceras av sockerarter som stannar kvar i lövet efter det att trädet slutat skicka ut näring i bladverket.  Soliga höstar med kalla nätter finns det extra mycket socker kvar i trädkronorna som blir rikligt lysande.  Det gula färgämnet finns i löven under hela sommaren men syns inte under klorofyllets dominerande grönska.
Nu är det rätt tid för höstplanteringen i trädgården. Fruktträd, bär- och prydnadsbuskar men även häckväxter som får en fin start till våren vid höstplantering. Det är också lämpligt att plantera perenner på hösten. Det kan faktiskt vara en fördel att göra det eftersom man nu ser hur de ser ut, växer och blommar.

 Hösten är trevlig på många sätt, trädgårdssysslorna pockar inte på lika mycket längre utan man får ta det lite lugnare. Trädgården förbereder sig för sin vintervila och man får plocka ned frukten till lagring inför vintern.  Själv behöver man också vintervilan och den mörka årstiden kan användas till planering inför vårens trädgårdsprojekt.

Det känns dock lite tråkigt att behöva göra ordning på balkongen inför vintern, ställa undan grill och trädgårdsmöbler. Plocka ner blomsteramplarna och skörda de sista tomaterna. Det känns ju som om det var igår man ställde fram allt detta och planerade för många sköna grillkvällar. Nu får man istället gå in i köket och planera för rotmoskok, grönsaksoppor och annan smarrig höstmat. Inte så dumt det heller i och för sig men det finns väl  inget som slår doften av nygrillat en varm skön sommarkväll. Ett glas gott rödvin till detta gör sommarkvällen perfekt.

 


Valnötsträdet

Valnötterna på mitt stora träd  är klara att skördas. Det hårda gröna skalet har spruckit och ut tittar valnöten. Nu ska de skalas och läggas på tork några veckor. Sedan är de klara att ätas. Spara dom gärna till jul.


RSS 2.0