Längtan till våren

Nu är påsken här och nu hoppas vi  verkligen att våren är på väg. Vintern har känts väldigt lång tack vare den senaste tidens kyla och snö men det har blivit ljusare ute och livsandarna har vaknat till ordentligt.

 

Odla sommarens doft och smak på balkong och i trädgård

 

En grön oas fylld av doft och goda smaker är väl drömmen för de flesta av oss. En dröm som går att förverkliga även i den minsta av trädgårdar eller på en balkong.

Kryddväxter är vackra, doftar gott och lyfter det mesta i matväg. Vad kan man mer begära av en trädgårdsväxt? De flesta kryddväxter trivs dessutom utmärkt i kruka och kan därför lätt odlas på trappan, en terrass, balkong eller på annan plats nära köket. I maten kan man gärna slösa med kryddväxterna. Färska örter ger rikare arom än torkade men utan att man riskerar att smaken blir alltför intensiv.

 

Om kryddväxterna finns där du sitter eller går förbi ofta blir upplevelsen av dem så mycket starkare. Du får tillfälle att betrakta välformade blad och sirliga, milt färgade blommor. Du kan stryka över dem med handen när du går förbi och känna dofterna, eller nypa av ett blad, gnugga det mellan fingrarna och sen fylla hela näsan med doften av rosmarin, timjan, citronmeliss eller något annat. När fjärilar, humlor och surrande bin dyker upp förvandlas kryddodlingen till något av en teaterscen. De flygande artisterna dansar runt blommorna och slår sig då och då ner för att förse sig med pollen och nektar.

 

En kryddodling i kruka utesluter förstås inte örter i rabatten, eller att du planterar en hel örtagård om du har plats för det. Det kan bli trädgårdens ljuvligaste plats att vara på så planera gärna in en sittplats mitt i härligheten. Med gångar mellan växterna blir det lättare att nå och plocka. Gör en klassisk örtagård med kvadratiska rutor eller en friare skapelse med mjuka former. En låg, klippt häck av buxbom som ramar in din doftande örtagård blir pricken över i.

 

I örtagården kan du plocka ditt eget te eller kryddor just när du behöver dem, men du kan också samla och torka för vinterns behov. De flesta kryddväxter går bra att torka. Tänk också på att örternas blommor är underbara i buketter. Vackrare sällskap till rosor än blommande oregano eller mynta kan man knappast tänka sig.


RSS 2.0