Vi går mot mörkare tider

Det känns som om tiden har gått så himla fort det här året. Nyss var det vår, värmen kom, fruktträden blommade och vi fyllde växthuset med petunior, lobelia, pelargoner och tagetes.  Sedan kom sommaren och man satt på balkongen i den ljumma sommarkvällen , grillade, tog ett glas vin och njöt av solnedgången över Vättern. Plötsligt blev det höst och kallt,  och nu känns det som om det är vinter. Ännu ett odlingsår är till ända. Nu blir det till att stanna inne om kvällarna , tända lite mysiga ljus och drömma om våren.

Vad finns det att göra i trädgården så här års då? Inte så mycket kanske, lusten att påta och dona är väl inte så stor längre nu när det är blött och kallt. Räfsa löv kan man ju alltid göra men varför inte prova att låta dem ligga kvar och  i stället köra sönder dem med gräsklipparen? Löven ger näring till gräsmattan och det är ju lite enklare att göra så än att räfsa ihop dem och bära dem till komposten.

Låt de vissna bladen och stjälkarna sitta kvar på perennerna, de skyddar växterna mot kylan och gör att de klarar vintern bättre. Det är bättre att rensa och göra fint till våren när de börjar komma igång och växa framåt vårkanten.

Har du vinstockar så beskär dem före jul. Saven stiger tidigt och man bör inte beskära efter jul för då kan de börja blöda. De sidskott som burit frukt kortas till 1-4 ögon,  från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.


En vacker buske med fina höstfärger ; Vingad benved, Euonymus Alatus

 


Äppleblommor är ju så vackra:

Nu ÄR det höst

Nu är det höst på riktigt, så är det bara, ingen ide att försöka tro något annat. När det blir minusgrader och skrapning av is på bilrutan, till och med i Gränna, då är det verkligen höst. Det är bara att ställa in trädgårdsmöbler och grill nu,  ingen återvändo alltså.
I trädgården finns det dock fortfarande en del att göra. Det går alldeles utmärkt att plantera träd och buskar nu, häckar sätter man också lämpligen vid den här årstiden. Plantera kan man faktiskt göra så länge det inte är någon tjäle i marken , vi har vid något tillfälle planterat ett körsbärsträd i vår trädgård i januari. Det var en mild vinter för ett antal år sedan och det trädet lever och mår bra.

Hösten kan var grå, mulen och tråkig. Den kan också vara helt underbart vacker med fina färger på träd och buskars bladverk.En strålande höstdag med klar luft , blå himmel och strålande sol är verkligen härlig.

Nu har jag också plockat ner mina valnötter. I år ska jag inte göra misstaget att ställa lådan med nötterna på balkongen som jag gjorde förra året. En dag när jag kom ut var lådan tom, jag fattade inget först, sen förstod jag att min kompis ekorren hade varit och hämtat alla nötter. Han tyckte väl att det var smidigt att slippa klättra i trädet för att få tag i dom. Ja, ja man lär sej av sina misstag.

 

Äpplena är också skördade nu och ligger fint i lådor utomhus. Att ha dem ute  så länge som möjligt är allra bäst, blir det kallt och frost får man täcka dem med något. När det så småningom blir riktigt kallt får man naturligtvis ta in dem och ställa dem i källaren.
Äpplena här på bilden är Aroma, ett mycket gott, friskt och saftigt äpple. Kan lagras ganska länge. Är mycket gott att äta men är också  en utmärkt hushållsfrukt, äpplekakor och äpplemos blir fantastiskt gott på Aroma.


Trädgårdsmässa på Elmia


Så var det dags idag för den årliga trädgårdsmässan på Elmia. Mässan vänder sig till fackfolk i trädgårdsbranchen, dessa kommer från hela landet för att besöka denna  inköpsmässa för att få inspiration inför kommande odlingssäsong.  I år var det två hallar fyllda med växter, olika slags trädgårdstillbehör, jord, gödsel, sekatörer, handskar, krukor och sten och mycket mera.

På mässan presenterades trädgårdstrenderna för 2011, dessa kan beskrivas i tre olika delar:
Vardagssurrealism: Här kan man strunta i alla konventioner, man köper de växter man känner för , låter fantasin spela fritt vad gäller färger former och material. Lite smågalet helt enkelt. Även om man inte vill ha hela sin trädgård sån kan man skapa ett hörn eller en liten bit av trädgården där man kan låta fantasin flöda. Färgglada krukor i olika mönster och former gärna med  blommor i starka färger.

Cityträdgården: Trädgården som har flyttat in till stan och till balkongen framför allt. Här kan den stressade storstadsmänniskan leva ut sina trädgårdsdrömmar även om man inte har tillgång till en "riktig" trädgård. Odla sallat, persilja och kryddväxter i krukor. Gröna växter som till exempel buxbom i kruka blir fint och att odla på höjden passar också bra på en trång liten balkong.

Den nya minimalismen: Den här trenden håller en ganska avslappnad stil i trädgården. Allt behöver inte vara perfekt, gamla enkla och klassiska material används. Rejäla trämöbler, gjutjärnskrukor och porslin. Gräsmattan kan gärna vara en blommande äng och inte en perfekt klippt grönyta. Närheten till det naturliga är viktig. Avflagnad färg och slitna trämöbler är helt ok och betraktas som trendigt.

Här kommer lite bilder från mässan:


Fågelskrämma;Man kan ha en krokodil i sin trädgård om man vill....
Eller ett rosa får....gröna får
Lyktor ska det vara i trädgård och på altan:
Små miniväxthus
Varje år anordnas Elmia Garden Flower Grand Prix som är en tävling för florister, den består av två uppgifter varav den ena uppgiften i år var att göra en brudbukett på temat Surrealistist vardag. Fantastiska, fantasifulla och färggranna buketter skapades, njut av dessa vackra bilder:

RSS 2.0