Det här med blommor o bin

I de flesta fall behövs det två individer för att man ska få en avkomma, så är det med de flesta växterna också men vissa träd är tvåkönade och fixar sin avkomma på egen hand. Den äkta kastanjen fungerar så att den är utrustad med båda han- och honblommor. Pollen från hanblomman "ramlar ner" på honblomman som då befruktas och bildar en kastanj ( Ett frö).
Här behövs alltså inga bin som pollinerar, trädet ordnar detta själv. Praktiskt , eller hur?


Vår vackra äkta kastanj

Den äkta kastanjen , Castanea sativa är ett alldeles otroligt vackert träd. Det blir stort och lummigt med mörkgröna lite avlånga blad. När det blommar samlas tusentals humlor och bin i trädet och det är ett surrande utan dess like. 
Trädet är lite känsligt och kan endast odlas i zon 1-3 men vi har ju ett klimat i Gränna som gör att man kan ha såna här exotiska träd i sin trädgård. Äkta kastanj finns också i den vackra Brahe parken här i stan.
Kastanjen är ganska snabbväxande och blir ett relativt högt träd.

 

Kastanjens frukt är en nöt som sitter gruppvis två eller tre i ett mycket taggigt skal, kallat svepeskål. Dessa nötter är ätliga och har därför odlats mycket lång tid av människan. Från romartiden och framåt kom kastanjen till nordligare breddgrader och odlades ofta av munkar i klosterträdgårdar. Idag kan man hitta sekelgamla träd runt om i Central- och Västeuropa. Den smakrika nöten används till konfekt eller äts rostad, de är mycket populära i Frankrike, Italien och speciellt på Korsika. Nötterna rostas hela och äts med salt och smör , man kan också mala dem till kastanjemjöl och använda i olika maträtter. De kan även kokas.
(Källa: Wikipedia)

Man får dock inte förväxla dessa kastanjer med den  i Sverige så vanligt förekommande Hästkastanjen, Aesculus hippocacatanium, dessa kastanjer går inte att äta.


Rådjur är söta, MEN.....

Tycker verkligen att rådjur är vackra och de små kiden verkligen söta men jag gillar dem inte när de tar sig in i plantskolan och äter på våra träd och buskar. Det är helt obegripligt att de kämpar sig förbi, hoppar över och kryper under våra noggrant uppsatta nät. Hela skogen är full med mat som de kan äta, men icke , in hos oss ska de, är träden godare där eller?


Ovanliga träd i min trädgård

Ginkgo Biloba Kinesiskt tempelträd.

Dess blad sägs vara bra för minnet, tugga ett  om dagen så minns du bättre sen. Tror jag i alla fall.
Ginkgon är en barrväxt trots att barren mera liknar blad, det  har inte någon mittnerv i bladen. Är en mycket gammal växt  som fanns för mer än 150 miljoner år sedan och har hittats som fosil.

Välväxt träd med ljusgröna stora barr med en uppåtsträvande krona. Exklusivt solitärträd. Fina höstfärger, trädet tappar barren på hösten.
Ginkgon kan bli väldigt gammal, det äldsta trädet som man vet om finns i Kina och är mer än 1500 år gammalt. Höjden är  2-3 meter. Det sägs att det endast kan odlas i zon 1 till 3 men jag vet att det finns träd som planterats i zon 5 och som har klarat sig alldeles utmärkt.

Det är ett vackert och annorlunda träd. En fin prydnad i trädgården.
RSS 2.0