Lite vårtips

Att våren sakta är på väg har väl inte undgått någon. Fåglarna kvittrar och det är ljust länge på kvällarna. En härlig tid väntar oss framöver. Solen värmer ordentligt på dagarna men på nätterna är det fortfarande rejält kallt. Denna nattkyla kan vara ganska förödande för växtligheten  och då framför allt för perennerna. Snart kommer tiden då växterna lockas  upp ur jorden när den goa solen värmer men sedan slår kylan till  på natten och bränner  av knopparna. Låt dem därför ha kvar sitt skyddande täcke av vissna löv och bladrester från i fjol ännu en tid, det skyddar de små ömtåliga liven.

Vårlåda

Numera finns det många sorters förkultiverade lökväxter att köpa i krukor. Bra för oss som glömde att sätta lökar i höstas. Det går ju alldeles utmärkt att göra sig en vårlåda, eller vårkruka att ha på balkongen eller trappan. Minipåskliljor, krokus och pärlhyacinter är en härlig färgkombination som lyser upp en tid framöver.


Röda vackra äpplen men skenet bedrar

Häromdagen var jag och handlade på ett stort matvaruhus i Jönköping. När jag gick förbi fruktdisken var jag tvungen att stanna till vid ett gigantiskt bord med röda blanka vackra äpplen. Vid första anblicken blir man ju sugen på äpple men läs detta först så förstår ni varför jag definitivt håller mig till  Svenska äpplen.

Efter skörd doppas de här äpplena ner i ett bad fyllt med mögelmedel, liknande vårt Cuprinol. Där ligger de i ca 1 dygn för att de ska suga åt sig så mycket gift som möjligt. Efter detta bad går de vidare och doppas i vax , detta för att de ska få en blank fin yta men också för att ev giftrester ska döljas.

Röda vackra äpplen från Italien ( Alltså från  förra årets skörd )
Äpplet på bilden nedan  har jag tvättat av i ljummet vatten, då rinner vaxet av och kvar blir resterna av bekämpningsmedel. Såna här äpplen kan man förvara i evighet hemma, de ruttnar aldrig. Man blir inte så sugen på utländska äpplen när man ser sånt här.
Syftet med att behandla frukten så här är förståss att man vill kunna lagra dem länge.


Före och efter tvättSånt här vet ju inte vanliga konsumenter om, jag har fått veta detta på en kurs jag gick en gång i länsstyrelsens regi. Det är alltså inget som jag tagit från "luften" så att säga.  Detta vet branchen om och jag tycker att svenska äppleodlare borde sprida detta så folk köpte mer svenska äpplen. Visst besprutas vår frukt också men inte alls i den utsträckning och på det sätt som den utländska.

Ett litet bakslag

Det blev det idag ja, presis när man börjar fundera på att man kanske ska plocka av vinterdäcken, köpa några penseer till krukan på trappan... då kommer snöeländet igen. Bara att gilla läget och ge sig ut o skotta. Inget konstigt med det egentligen, så är det ju så här års det vet vi ju. I helgen utlovas ju varmt väder och då smälter det kvickt får vi hoppas.

Vårtankar

När man läser om alla utbrända och stressade människor i dagens samhälle slås man av tanken att de kanske skulle må bra av att ha en trädgård att pyssla i. För även om trädgården ibland kan kännas jobbig och också är en källa till stress så finns det väl ändå inte något annat ställe som man kan koppla av  så totalt på som just i en trädgård. Doften av solvarm jord en vacker vårdag tillsammans med fåglarnas sång och solens strålar kan väl göra vem som helst avstressad. Dessutom får man tid att tänka medan man sitter där. Går man istället  och påtar lite i jorden får man motion på köpet och det är ju ingen nackdel. Man kan ju också, liksom tjuren Ferdinand, bara sitta där under ett träd och lukta på blommorna.

En trädgård är dock inte den idyll den ser ut att vara. Där pågår ständigt en kamp på liv och död bland växter och djur. Somliga tar överhand och växer sig stora och starka medan andra trängs undan och dör. En del äts up  och andra äter upp.  Det döda förmultnar och blir till nytt liv.
Inte helt olikt vårt eget samhälle med andra ord,


Hibiscus

Min hibiscus har stått i fönstret hela vintern och sett ganska ledsen ut. Ärligt talat så kände jag att det kanske var dags att skicka den till blomhimlen men  så tänkte jag  att jag ändå skulle ge den en sista chans. Jag planterade om den med ny fin jord i en större kruka, och se, den piggnade till, nya fina blad kom fram, blomknoppar bildades och i dag i solen så slog den ut. Visst är hibiscusar vackra!

I sommar kommer den att få leva sitt liv ute på balkongen i solen, där kommer den att trivas.
Än så är det långt till vår.....

Djupt under snötäcket vilar perennerna...

 

Men i växthuset har fikonplantan gjort sig redo med svällande knoppar...

 


Trädklippning

Nu kan du fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte gjorde det redan i februari. Men beskär inte sådana växter som savar sig, de kan förblöda och dö! Exempel på sådana växter är aprikos och persika. Vinrankan skall du inte heller röra nu, den skall senast klippas i november-december. Björk och lönn är kända för att blöda kraftigt så dem klipper du inte heller nu, inte heller vårblommande buskar, för då skär du ju bort blomningen!

Passa på att ta in kvistar av till exempel Forsyhtia, så får du glädje av din buske två gånger! Kvistarna blommar inne och så blommar busken lite senare utomhus.


Årets perenn 2011

Medan vi väntar på våren så ska jag passa på att presentera Årets Perenn för 2011. Det blev den så trevliga och tåliga Blomsterfunkian, som på latin heter Hosta Fortunei. Årets perenn utses varje år av den sk Perennagruppen, en förening med Sveriges Perennaodlare. Den presenteras alltid i samband med den stora, årliga,  inköpsmässan på Elmia i Jönköping.
Blomsterfunkia  har många användningsområden, den trivs i skuggiga lägen, passar utmärkt som marktäckare, i rabatten är den perfekt för planterar man många funkior så växer de ihop och hindrar på så sätt ogräset att komma upp. Den är vacker och dekorativ med sina randiga blad och dessutom blommar den alldeles fantastiskt med lila blommor.
Hosta tillhör agavefamiljen och växer naturligt i  Kina, Japan och Korea.

Blomsterfunkian är pålitlig och lättskött. Den har friska blad under hela säsongen. Får den bara någorlunda fuktighetshållande jord och inte utsätts för gassande sol och torka, så ger den mångårig glädje i trädgården.
Hostan vissnar ner helt på hösten.

RSS 2.0