Kransbindning till gravsmyckning

Allhelgonahelgen närmar sig så idag har jag bundit kransar till våra nära och kära som inte finns med oss längre. Föräldrar, svärföräldrar, storebror och så till lille Fredrik, brorsonen som tyvärr bara fick en vecka i livet.
Att binda kransar är ett trevligt pyssel, i mina kransar använder jag  material från trädgården tex granris,  cypress och järnek. Även thuja går bra att binda med. Järnekskvistar med  sina röda bär piggar upp det hela. Kransen binds på en halmstomme och jag binder med speciell ståltråd, sk bindtråd. Sedan dekorerar jag med pinjekottar, inget mer.  Tre fyra stycken är lagom. Jag gillar enkla gravsmyckningskransar, det får inte vara för mycket dekorationer i dom. Riset skall vara i centrum och dominera. Ute i butikerna ser man den ena fantastiska skapelsen efter den andra,  ibland med ett ljus i men det blir lite för pråligt för min smak. Ljus tänder vi såklart på gravarna med de ställer vi bredvid kransen.
Har man gott om järnek kan man enbart använda det till sina kransar, det blir otroligt vackert med de blanka bladen och de röda bären. Det går även bra att binda med lagerhägg. Kort sagt, låt fantasin flöda och ta det du har i trädgården.