Vår i luften

Dagen idag, den 25 februari bjöd på ett riktigt vårväder. Solen sken från klarblå himmel och det var varmt och skönt trots blåsten från nordan.  I trädgårdarna runt om i grannskapen kunde jag konstatera att trädklippningen var i full gång. Så också i vår egen. Mannen och jag var ute och gick loss på fruktträden.
Skönt att ha det gjort för snart väntar arbete i plantskolan och då blir det tyvärr inte mycket tid över för den egna trädgården.

Jaa, vilken gren ska jag ta.....?Jo men det får nog bli den här!

Stora knoppar på fina Forsythian. Efter lite mer sol och värme så slår de ut och blir gula och vackra. Kan man inte vänta på detta så tar man in några kvistar och sätter i vas, de slår snart ut.


Trädklippning och lite annat

En härlig tid väntar oss, ljuset återvänder, borta är de långa mörka dagarna som fanns i november - december. Då är det tungt att leva, inget ordentligt ljus på hela dagarna. Tråkigt och tröttsamt. Nu däremot, så kommer ljuset mer och mer för varje dag, man blir piggare då , så är det bara. Snart kan vi börja så våra fröer och dra upp plantor av tomater och annat nyttigt godis.


Vid den här årstiden börjar det bli dags att beskära trädgårdens fruktträd. Här kommer lite tips och funderingar kring detta.

 Äppelträd ser man ofta klippta som i fruktodlingar men förutsättningarna i en trädgård är inte riktigt detsamma. I fruktodlingen gödslar och sprutar man efter behov och framför allt har man en svagväxande grundstam, vildstam, som fruktsorten är förädlad på. Svagväxande vildstammar växer väldigt lite och har ett grunt rotsystem som gör att man måste binda upp träden annars blåser de omkull.
Varför har man då en svagväxande grundstam? Jo den ger frukt mycket fort men har ett större behov av vatten, näring och professionell skötsel.

Fruktträd i trädgården skall inte bara ge frukt utan också ha ett stort prydnadsvärde. Man bör därför försöka framhäva trädets naturliga växtsätt så mycket som möjligt. Att gå igång med en sekatör eller såg och klippa bort toppen på alla grenar är helt fel, det är på årsskotten som nästa års blommor och frukt kommer. Många försöker att göra ett starkväxande träd mindre genom att beskära det hårt men resultatet ser ofta ut som en tvättvinda och det var väl inte meningen när man planterade trädet Om man beskär ett träd mycket hårt stimulerar man trädet att växa och bli ännu större med stora mängder vattenskott. Vattenskott är tunna årsskott som växer rakt ut, ofta direkt från stammen eller på tjocka grenar. I stället ska man gallra ut trädet och ta bort större grenar som skuggar och på så sätt bevara trädets naturliga sätt att växa. Om inte detta går är det bättre att byta ut trädet och plantera ett som är svagväxande av naturen så att säga.

 

Passa på att ta in kvistar när du beskär dina träd och buskar, det blir många gånger en rolig överraskning av blommor och blad samt en liten försmak av våren.


En liten timeout från vintern

Veckan som gick tillbringades på Fuerteventura i Spanien. Sol och värme gjorde gott för kropp och själ. Ljuset därtill gör också att man blir piggare som människa. Det känns skönt att ha fått lite sommar nu när man sitter här och blickar ut över en visserligen solig men väldigt kall dag, minus 14 grader var det idag på morgonen den 4 februari här i Gränna.

Vulkanön Fuerteventura bjuder inte på mycket grönska, en hel del palmer finns det ju och så den alltid så vackra bouganvillan. Den har man ju redan så många foton på men man kan ändå inte låta bli att ta några bilder på denna vackra blomma.

Kaktusar finns det också, i alla möjliga former....Vill man vara ifred i sin trädgård kanske man ska plantera en sån här häck, garanterad inbrottssäker trädgård.
Den här häcken är det nog ingen som försöker klättra över!
Palmer som blommar ser man inte så ofta men här är en. Massor av pollen var det och jag som är känslig för det fick genast gå därifrån för både ögon och näsa började rinna.
RSS 2.0