På växtfronten intet nytt

Det var ett  tag sen sist ja men växthus och annat jobb har tagit sin lilla tid dessutom har det har varit lite studentfirande också. Så jag konstaterar att tiden är knapp så här års, som vanligt, det är likadant varje år.

Växer gör det i alla fall så det knakar, fruktträden har blommat över för längesen, äpplekarten är på G, likaså bigarråerna. Det ser ut att bli mycket bär i år. Regnet som kom gjorde susen, det behövdes verkligen. Allt växer så bra efter lite regn, det gör också ogräset tyvärr. Som tur är har jag inte så mycket rabatter hemma i min trädgård, mest krukor faktiskt så det är inte så mycket att rensa.
Gräset måste man ju klippa förståss, men har man en Klippo och en duktig son så löser det sig.
Växthuset är så gott som tomt, alla blommor har vandrat vidare till nya ägare och finns numera i amplar, krukor och balkonglådor där de får växa och frodas och bli till glädje.

Nu blommar Kolkwittzian som bäst, en härligt vacker buske som tar ganska stor plats i trädgården men som är fantastiskt fin när den blommar.Doftschersminen, Philadelphus Coronarus, fyller luften med sin starka , fina doft. Busken är otroligt vacker, översållad av vita blommor.


Fjärilsmagneten

 

Fjärilsbuske Buddleja davidii


En fjärilsbuske bör finnas i varje trädgård, den är en riktig fjärilsmagnet. Det fladdrar nästan ständigt runt den när den blommar under juli till augusti och kan fortsätta en bit in i september om det är rätt temperatur. Alla sorters fjärilar, humlor och bin dras till den söta men diskreta doften och de stora lysande vackra blomklasarna. Den finns i flera namnsorter med olika höjder från 3 meter och ner till 1 meters höjd. Bladen är långsmala och har ett friskt grönt bladverk.

De hängande blomklasarna är beroende på sorten, vita, rosa, blålila och violetta i olika nyanser. De är också olika långa från 10-15 cm hos de låga dvärgsorterna Nanhosorter, till 20-30 cm långa blomklasar hos de höga sorterna.

De vanligaste sorterna är dryga 2 meter höga med 20-30 cm långa blomklasar.

Växtförhållanden: Buddlejan vill ha varm, näringsrik, humusrik jord. Du kan förbättra jorden med bra kompost jord eller gödslad trädgårdtorvmull.


RSS 2.0