I min trädgård

Gränna är en fantastisk trädgårdsstad, det milda klimatet gör att många exotiska växter trivs här. I vår trädgård har vi ett otroligt vackert träd, en Catalpa, kallas också Trumpetträd pga de trumpetliknande blommorna. Det är ett exotiskt träd som härstammar från Östra Asien. Det trivs i zon 1-2. Enda exemplaret i Gränna såvitt jag vet.
 
 
Vi har även en Metasequoia Glyptostroboides, Kinesisk Sekvoja, som är ett unikt barrträd upptäckt i Kina någon gång på 1940-talet. Släktet är mycket gammalt och har en gång växt med flera arter på stora delar av norra halvklotet. Detta är den enda överlevande arten. Det är alltså ett barrträd, på hösten färgas barren rödaktiga innan de faller av inför vintern. På våren kommer nya barr, vackert ljusgröna. 
Trädet blir stort så det gäller att ha en stor trädgård så det får plats. 

 

 
och så har vi ett Ginkgo Biloba, Kinesiskt tempelträd, det sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden,  ett unikt träd med en uråldrig historia.
Bladen har läkande egenskaper och sägs vara bra för minnet och därmed också vara bra vid olika former av demenssjuktomer . Det skall även vara bra för blodcirkulationen. Om detta är vetenskapligt bevisat har jag inte någon aning om men kineserna har väl kanske inte helt fel.
Läste någonstans att man ska tugga på ett blad om dagen så det får man väl prova då , sen när minnet börjar svikta, eller kanske innan annars kommer man väl inte ihåg varför man ska tugga på bladet.
 
 
 
 
yucca filamentosa Adams nål är en ståtlig och vacker växt. Tålig med vintergröna blad, blommar en gång om året ( förhoppningsvis, dock inte alltid ) svärdliknande blad ( eller nålliknande ), tål torka bra, upprätt hög blomställning med klockformade blommor .
 
I bakgrunden syns vårt valnötsträd, verkar bli
 

RSS 2.0