Den bästa tiden är nu

Ja så kom värmen då till slut, man har klagat på kylan och nu när det äntligen blir lite varmt är det nästan jobbigt, fast bara nästan, det är skönt och växtligheten mår bra av det också.
Vackert så det är nästan inte sant, allt blommar på en gång. En härligt tid det här, den absolut bästa på hela året måste man väl ändå säga.

När jag tittar ut från balkongen idag  ser jag min granne Stina, pysslandes i sin trädgård. Hon är över 90 år men pigg och frisk och alltid på alerten i trädgården. Kanske är det den som hållit henne frisk genom åren? Att få komma ut varje dag och jobba lite grann, påta i jorden och greja kanske inte är fel? Alla äldreboenden borde ha en trädgård som de gamla kunde få komma ut i en stund varje dag. De som är friska nog kan ju få peta lite i jorden, kanske så några frön, plantera en blomma eller nåt annat kul,  de andra som sitter i rullstol eller har svårt att röra sig kunde ju bara helt enkelt få sitta där och lukta på blommorna, kanske får köra ner fingrarna i myllan en smula ,  känna solens varma strålar en försommardag, känna doften av hägg och syren. Så kanske man slipper droga ner dem så som nu sker. Frisk luft  varje dag är inte fel.


Körsbärsträdet Van i blom
Doftolvon


En lång vår blev det

Kylan håller i sej, den riktiga vårvärmen vägrar infinna sej. En fördel med detta är ju att allting får en mycket längre blomningstid, vitsipporna har väl snart blommat i två månader och körsbärsträden har också kunnat blomma på  i lugn och ro. Nu börjar äppleblommorna slå ut, äppleblommor är väldigt vackra. De har så olika blommor, en del är helt vita, andra är rosa, och vissa är rosavita. Vackra är de allihop, var och en på sitt sätt.

Det händer mycket i naturen så här års, ibland har man tur och får beskåda vissa underverk på nära håll. I ett hörn av vår redskapsbod i plantskolan fick jag en dag se ett fågelbo med ägg. Det var en koltrastmamma som tyckte att detta var en bra plats att sätta bo på. Det tyckte väl inte jag precis, det är ett ganska utsatt ställe, det springer mycket katter här och dessutom måste man gå förbi där varje gång man ska gå in i växthuset.
Ja, ja tänkte jag , det blir väl inget av de där.. men jag har försökt lämna mamma fågel och hennes ägg ifred så gott jag kunnat. Jag har dock smugit fram och tittat då och då under några veckors tid och undrat liksom, blir det något eller inte? Det har ju varit ganska kallt ,  men,  så idag, så fick jag se de här små nakna rosa, kräken:
Inte så söta än kanske, men de blir väl. Hoppas de får vara ifred för katterna bara.

Persikor från Gränna

Nu blommar persikoträdet för fullt hemma i trädgården, trädet är översållat med vackra, väldoftande, rosa blommor. Jag har faktiskt aldrig sett det blomma så mycket förut. Hoppas nu bara att det finns tillräckligt med bin ute så att det blir många persikor till hösten.  Mums, säger jag bara. Svenskodlade persikor är gott!RSS 2.0