Höst i paradiset

Tänk att vi redan är inne i oktober månad, vad tiden går, nyss var det sommar och nu är det höst.  Det går inte att blunda, det spelar ingen roll hur mycket man kämpar emot , nu går det liksom inte längre, hösten är här för att stanna.

Hösten är trevlig på många sätt, trädgårdssysslorna pockar inte på lika mycket längre utan man får ta det lite lugnare. Trädgården förbereder sig för sin vintervila och man får plocka ned frukten till lagring inför vintern.  Själv behöver man också vintervilan , inget gräs att klippa , inga blommor att vattna. Möjligen blir det lite snö att skotta men det får man se som "gratismotion".    Den här mörka årstiden får man använda till att planera nästa års trädgårdsprojekt . För min egen del tycker  jag dock att  trädgårdsintresset är ganska svalt fram till jul sådär, men när man sedan kommer in i januari så vaknar det mer och mer och planeringen inför våren börjar.

 

Oktober är färgernas månad.  I trädgården lyser plommonträdets löv krämigt guldgult och vildvinets löv glöder i olika färger.  Det färgämne som gör höstens löv röda produceras av sockerarter som stannar kvar i lövet efter det att trädet slutat skicka ut näring i bladverket.  Soliga höstar med kalla nätter finns det extra mycket socker kvar i trädkronorna som blir rikligt lysande.  Det gula färgämnet finns i löven under hela sommaren men syns inte under klorofyllets dominerande grönska.

 

Nu är det rätt tid för höstplanteringen i trädgården Fruktträd, bär- och blomsterbuskar men även häckväxter  får en fin start till våren vid höstplantering. Det är också lämpligt att plantera perenner på hösten. Det kan faktiskt vara en fördel att göra det eftersom man nu ser hur de ser ut, växer och blommar.

 

Här är en bild på den vackra Aronia melanocarpa, en fin buske, går även ha som häck. Fantastisk vacker höstfärg på bladen. Växten har goda bär som är utmärkta att göra saft av.

 
Sorbus Dodong
 
 
Lite bilder från trädgårdens skörd,
James Grieve
 
Persika
 
Valnötter
 
 
Ingrid Marie
 
 
 
 

RSS 2.0