Oktobertankar


Oktober är färgernas månad, det sprakar av färger i skog och mark. I trädgården lyser plommonträdets löv krämigt guldgult och vildvinets löv glöder i olika färger.  Det färgämne som gör höstens löv röda produceras av sockerarter som stannar kvar i lövet efter det att trädet slutat skicka ut näring i bladverket.  Soliga höstar med kalla nätter finns det extra mycket socker kvar i trädkronorna som blir rikligt lysande.  Det gula färgämnet finns i löven under hela sommaren men syns inte under klorofyllets dominerande grönska.
Nu är det rätt tid för höstplanteringen i trädgården. Fruktträd, bär- och prydnadsbuskar men även häckväxter som får en fin start till våren vid höstplantering. Det är också lämpligt att plantera perenner på hösten. Det kan faktiskt vara en fördel att göra det eftersom man nu ser hur de ser ut, växer och blommar.

 Hösten är trevlig på många sätt, trädgårdssysslorna pockar inte på lika mycket längre utan man får ta det lite lugnare. Trädgården förbereder sig för sin vintervila och man får plocka ned frukten till lagring inför vintern.  Själv behöver man också vintervilan och den mörka årstiden kan användas till planering inför vårens trädgårdsprojekt.

Det känns dock lite tråkigt att behöva göra ordning på balkongen inför vintern, ställa undan grill och trädgårdsmöbler. Plocka ner blomsteramplarna och skörda de sista tomaterna. Det känns ju som om det var igår man ställde fram allt detta och planerade för många sköna grillkvällar. Nu får man istället gå in i köket och planera för rotmoskok, grönsaksoppor och annan smarrig höstmat. Inte så dumt det heller i och för sig men det finns väl  inget som slår doften av nygrillat en varm skön sommarkväll. Ett glas gott rödvin till detta gör sommarkvällen perfekt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0