Ett litet tips

Jag älskar rädisor, de är goda att  äta som dom är men de är också fantastiska i sallader med sin vackra röda färg och lite skarpa smak.  En balkonglåda eller en kruka, lite jord och en påse frön. Så dom, vattna dom och sen efter 4 - 5 veckor kan man skörda.


Nu blommar det

Nu är det verkligen full fart i växthuset, det växer så det knakar man får snart inte plats därinne. Härligt, presis så som det ska vara.
Till helgen kan alla blomstersugna titta upp till oss o inhandla lite växter.

Man längtar efter lite värme nu efter denna långa vinter och väldigt kalla vår. Det börjar kännas som om man har missat något för man har knappt inte kunnat sitta ute en kväll i maj månad och det är ju lite tråkigt. Hoppas att det vänder snart och blir varmt, det behöver vi. Ska man se till statistik så brukar medeltemperaturen var ungefär densamma år från år och och i så fall bör vi kunna vänta oss en varm period framåt eftersom det har varit så kyligt hittills.Taraxacum Vulgare, blomman som lyser som solen.

Blommar i maj -juni med solgula blommor i mängder, trivs gärna i gräsmattor och rabatter.  Hatad av dom flesta , älskad av några.
Förstår inte riktigt varför det är nästan bara jag som tycker den är vacker, ok när den blommat över är den väl inte så fin presis men innan dess så tycker jag faktiskt man kan stå ut med den.
Vad pratar jag om för blomma då? jo, Maskrosen.Årets första skörd

Årets första rabarber är nu skördade, de ska strax skäras ner i kastrullen för att bli till rabarberkräm. Det är en kulinarisk upplevelse som heter duga. En tallrik syrlig rabarberkräm med mjölk är mums.
De späda tunna små stjälkarna som finns nu är bäst , innan de har hunnit tjockna till och bli gamla och trådiga.

Rabarber är en relativt ung kulturväxt. På 1600-talen odlades rabarber som medicinalväxt  och först när sockret blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet började man äta växten. Det var först på 1800-talet den första gången beskrevs som föda. Det finns uppgifter från 1700-talet att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar. Tidigare användes bladen i matlagning - stjälkarna kastades. (Källa: Wikipedia)Så lyckas du med din trädgård!

 Med de orden uppmanar oss tv och trädgårdstidningar att bli duktiga med trädgården medan de visar de mest fantastiska bilder på vackra och perfekta trädgårdar. Man får lätt lite prestationsångest och blir rädd att man inte skall lyckas med att ha sin  trädgård så ogräsfri och vackert blommande som på bilder och i tv.  Gräsmattan skall vara välklippt och helst ska man ha en liten damm också där guldfiskarna simmar omkring. Man kan undra vart skaparglädjen och njutningen har tagit vägen för trädgårdsarbetet skall ju vara en hobby och ingen tävling och det är ju synd om det bara reduceras till att bli prestige. Det skall inte bara handla om arbete för att lyckas. Njut av den mjuka mossan i gräsmattan och en och annan gul maskros och lyssna på fågelkvittret istället. Så slipper man känna stressen som kommer om man inte tycker att man hinner med. Visst ska vi gräva, plantera och så men framför allt ska vi njuta av själva arbetet och se det som en avstressande stund i en i övrigt hektisk tid. Man skall inte tänka för mycket på resultatet för det brukar ändå aldrig bli som man tänkt sig, eller hur?

Tyvärr hinner jag inte själv med så mycket som jag skulle vilja i min egen trädgård det blir ju så när man som jag har odling som yrke  också.  Ett växthus med sommarblommor och en massa buskar och träd att ta hand om i plantskolan tar sin lilla tid och även kraft.  Man får reducera rabatterna i trädgården och i stället satsa på att odla blommor o blader i krukor och urnor, det är mycket enklare och mera lättskött.


RSS 2.0