Vackra fina Simrishamn

På vår Skåneresa besökte vi Simrishamn, pärlan på Österlen,  och  jag hade ju verkligen hoppats på att kunna ta lite fina bilder på alla vackra växter som brukar finnas där så här på sommaren men tyvärr var ju inte vädret på vår sida så växter och träd var inte så  jättefina längre. Vi övernattade på  Hotell Turistgården mitt i Simrishamn och där har de en rosenträdgård som består av ovanliga, vanliga och gammaldags rosor men de var överblommade och ganska illa åtgågna av regnet så några bilder därifrån blev det inte men jag får bjuda på lite andra bilder av varierande slag
Här till exempel ser vi Brösarps backar som ligger strax utanför Simrisham:

Brösarps backar strax utanför Simrishamn


Wisteria, blåregn, hade några enstaka blommor kvar, denna klätterväxt är normalt översållad med blå blommor.Buddlejan, Fjärilsbusken blommade vackert,Sensommarvy över hamnenEn vacker kullerstensgataGamla träskor på en trappa


Snart är det vår igen.....

Blommorna har knappt hunnit lämna växthuset förrän det är dags att planera för nästa års produktion, i veckan var vi nere i Skåne och kikade på kommande års kollektion av växter för urnor, amplar och balkonglådor. Som vanligt var det blommor i mängder som visades upp. Det ena arrangemanget vackrare än  det andra, en färgsprakande utställning med blommor av olika slag.
Tankarna går till det just nu ganska tomma växthuset här hemma och jag funderar på  vad vi kan tänkas ha här till våren. Det finns ju så mycket att välja på men tyvärr får man ju inte plats med hur mycket som helst.

Nu väntar en lång mörk, kall vinter också innan man får dra igång igen men  det är bra för man behöver lite lugn och ro  ett tag och det är bra med en paus för att få fart på odlingsgnistan igen.

Lite vackra blommor att njuta av så här i höstrusket:DahliorSurfinor

Sommarens första äpplekaka

Eftersom jag inte bara är intresserad av växter och trädgård utan också gillar mat och matlagning så kommer det  kanske att dyka upp ett och annat mattips i denna blogg. Speciellt intressant är det att kunna göra saker av den egna skörden i den egna trädgården, äpplekakor till exempel. Här kommer en:

Varva äppleskivor, socker, smör och ströbröd i en eldfast form, grädda i ugn 200 grader tills äpplena är mjuka och fått färg, servera med hemmagjord vaniljsås eller lite vaniljglass. Vansinnigt gott!


 
Jag tror detta kallas Skånsk äpplekaka, min mor som var från Skåne , gjorde alltid denna. Helst ska den göras på Transparente Blanche, det tidiga, ljusagula  sommaräpplet men det går också bra med Aroma eller någon annan syrlig sort. Ska man göra den på Aroma får man dock vänta tills framåt oktober för de är inte riktigt klara att användas än.

Att vara trädgårdsmästare är trevligt för det mesta men ibland så ...

Idag var det mindre kul att vara ute, regn och dimma var vad som väntade utanför dörren.  Trots det är man ju tvugnen att jobba, en beställning av växter skulle packas i pall  och skickas till Dalarna så det var bara att dra på sej regnkläderna och ge sej ut i blötan.  Visserligen var det ganska ljummet i luften så man frös ju inte , men blött var det.

Det här landet har blivit ett antingen eller land när det gäller vädret. Så här på sommaren finns liksom inget mellanläge med lagom väder, antingen är det strålande sol och 30 grader eller så regnar det och blåser. Växthuseffekten kanske? eller har det möjligen alltid varit så här genom åren? Teorierna går ju isär, det finns de som håller stenhårt på växthuseffeken medan andra hävdar att häftiga väderomslag, extrem hetta, mycket regn alltid har existerat. Vem ska man tro på egentligen? Håller vi sakta men säkert på att förstöra vår jord eller inte?

Jag fick till min stora förtjusning se att sommaräpplena, Transparente Blanche börjar bli klara för skörd, snart är det alltså dags för äppelkakor och äppelpajer, det blir nåt att se fram emot. Transparente Blache är dessutom  det absolut bästa äpplet att göra äpplemos på, det tycker jag i alla fall. Moset blir ljust och fint och smakar väldigt gott. Går alldeles utmärkt att frysa ned och ha till vinterns behov.

Kunde inte låta bli att gå ut i regnet och ta en vacker bild på mina äpplen:

Ovanliga träd i min trädgård, Catalpa

Catalpa eller Trumpetträd som det också kallas, är ett ganska ovanligt träd i våra trakter. Sägs endast vara härdigt i Zon 1,  förekommer vanligen i södra USA. I min trädgård har det i alla fall stått i flera år och klarat sig alldeles utmärkt. Det är ett vackert och annorlunda träd med sina stora gröna blad och de ovanliga blommorna. 
Våra kollegor i Holland kallar det för Tjänstemannaträdet, därför att det " går tidigt och kommer sent". Det vill säga det fäller bladen tidigt på hösten och lövsprickningen inträffar sent på våren.
Trädet såg jag för första gången på en semesterresa i Landskrona, det var mitt under dess blommningstid och jag blev väldigt fascinerad av trädet med de ovanliga blommorna. Då sa jag till min sambo, trädgårdsmästaren;  Ett sånt träd vill jag ha i min trädgård, och nu står det här sedan några år.


Promenad i skogen

Ingenting går upp mot att få gå en sväng i skogen en varm sommarkväll  och känna skogsdoften, kanske smaka på ett och annat blåbär eller helt enkelt bara gå omkring, lyssna på tystnaden och bara stressa av. Ibland händer det att man på sin promenad hittar dessa godingar under någon buske, då är ju lyckan fullkomlig. Finns det nåt bättre än att komma hem med ett gäng gula, härliga kantareller? Klimatet just nu med regn och lite lagom med värme är perfekt för svamptillväxten så det blir nog fler tillfällen för svampplockning skulle jag tro.


RSS 2.0