Persikor

Dagens skörd av persikor från trädgården.


Smålands landskapsäpple...

Heter Hornsberg och ser ut som på bilden nedan. Ett ganska okänt äpple som man inte hör talas om så ofta. Det är  väldigt härdigt och kan odlas upp till zon 6. Man skördar det i augusti-september. Äpplet måste ätas ganska omgående och går alltså inte att lagra men är väldigt gott, påminner lite om astrakanäpplen.  Det får dock inte bli för moget för då förlorar det sin friska smak och blir lite mosigt.
Sorten härstammar från Hornsbergs gård i norra Kalmar län, kallas även Rosenastrakan och Hornsbergs rosenäpple. En känd pomolog ( en pomolog är en äpplespecialist) gillade sorten, fixade lite ympkvistar och förökade trädet så att det spreds vidare.
 Frukten är plattrund, skalet är tunt , färgen gröngul till vitgul, Täckfärgen är som en marmorering i svagt rosenrött eller enstaka kraftigare röda strimmor. Köttet är vitt, lite löst.

 
Sensommar

Ja, så var hösten här, eller vi kanske ska nöja oss med att kalla det sensommar, höst låter så tråkigt på något sätt.  Det är likadant varje år, man sitter i maj och känner att, å vad skönt nu har man en hel lång sommar framför sig. Det blir ljusare om kvällarna och solen värmer skönt. Sen går det i en  väldans fart, semestern är över och så sitter man här i början av september och konstaterar att, ja, det var den sommaren det. Just idag, lördagen den 4 september är det dock varmt och skönt. Eftermiddags kaffet kunde avnjutas på balkongen i strålande sol. Bäst att passa på, man vet aldrig hur länge det varar.
Här  kommer lite sköna höstbilder från trädgården och plantskolan:

Höstsyrenen, Hydrangea paniculata Grandiflora,  blommar som bäst nu.
Katja, äpple
Rött vinäpple
Gurkor i växthus
Persikor

 

Rudbeckia, Astillbe, Rödbladig alunrot

 
En  liten del av sommarens tomatskörd, en sort som heter Supersweet, den gör verkligen skäl för namnet, söt och god är den.
Valnötsträdet hemma i trädgården

Valnötter, dessa ska skördas när det gröna skalet börjar spricka, det gör det framåt oktober. Innanför detta skal finns valnöten. Nötterna läggs torrt och svalt någon måndad, sedan är de klara att äta. Valnötter går även att äta färska.
Varje år kommer vår vän ekorren och "hjälper" oss att skörda. Han klättrar upp i trädet, tar en nöt, klättrar ner och springer iväg och gömmer den. Sedan kommer han åter och tar nästa nöt. Så håller han på dag efter dag, han sparar väl till vintern. Väldigt kul  att se på , jag har trädet utanför mitt köksfönster så jag ser honom väldigt bra.


RSS 2.0