Skördetider

De första gurkorna har skördats och ligger skivade och inlagda i ättikslag. Två burkar ättiksgurka blev det idag.








Det lär blir fler, brukar göra lite bostongurka också och så framför allt svärmor Gretas vichyvattengurka. Lagen består av vichyvatten , ättika och socker, så fantastiskt goda.

Ibland så blir trädgårdsbloggen en matblogg.....

I veckan var det matmarknad i Jönköping, och där bland all ost, alla korvar, krokodilhamburgare, italienska kakor och annat gott fanns den fina franska vitlöken. Stora härliga buntar med lila vitlökar. Den här vitlöken liknar ingen annan, den smakar och doftar mycket mera än de vanliga små knottarna man köper i matbutiken. Den är inte starkare på något sätt, bara mer aromatisk.  Den är verkligen vitlökarnas Rolls Royce eller hur man nu ska uttrycka sig, kanon alltså för en vitlöksälskare som jag. Har jag inte det hemma så känns det fattigt.




Tänkte skörda mina örter idag och frysa ner dem för vinterns behov, så gott att ha sånt i frysen. Det blir persilja, basilika och gräslök. Sen har jag en fin oreganoplanta också, har dock aldrig provat att frysa oregano men tänkte pröva i år. Det går säkert bra.



En sväng i skogen hann vi också med idag, det regnade lite smått , inte så att man blev jätteblöt men duggregn var det.  Skogsdoften blir ännu tydligare när det är fuktigt och småregnigt. Det är så skönt att få gå i skogen ibland, höra fåglarna och koppla av. Ingen dator ingen telefon, bara skogen och jag. Fast det egentliga ärendet  idag var ju för att kolla om det fanns kantareller, det måste jag ju erkänna. Den här sommaren har inte varit så kul med allt regn men en positiv sak har den fört med sig och det är att det är ett alldeles perfekt väder för kantarellerna. Det blev en liten skörd som blir perfekt till en svamptoast ikväll. Kanske blir det ett glas gott öl till också, vem vet?


Egenodlat

Tänk vilken lyx att kunna odla egna grödor. Så skönt att veta exakt vad man stoppar i sej. Gurkorna är på gång och nu går det fort, tror jag kan skörda den första slanggurkan om en vecka sådär.




Basilikan och persiljan skall snart skördas, den fryser jag ner så jag har för vinterns behov.




Squash är en god och användbar grönsak. Blommorna går också att äta, man kan fylla dem med någon smaskig oströra och fritera dem, gott, gott.




Tomater och aubergine är också på gång, fast tyvärr dröjer det  ett tag än innan de kan skördas.







Gött

Idag intogs morgonkaffet under vår fina, lummiga, äkta kastanj. Vädret är ju varmt så det gäller att passa på. Imorgon kanske det regnar och då blir det morgonkaffe vid köksbordet. Fånga dagen brukar man säga och det är precis vad jag gör idag.






















Varför köpa ekologisk lingonsylt?

Alltså, burken såg fin ut, texten var också fin. Sen kan man ju fundera på var de hittar ekologiska lingon? kanske långt bort i den stora skogen dit inga avgaser eller flygplansutsläpp når, vad vet jag. Tänkte i alla fall unna mej lite god lingonsylt till min hemgjorda kålpudding i helgen. Hittade på Ica ett varumärke som kallas I love Eco. Låter ju bra tänkte jag, rårörda lingon läste jag på burken, endast lingon och socker, härligt , härligt och såg den goda sylten framför mej på tallriken. Kommer hem lägger upp maten, öppnar burken, tar en sked ... men va? Vad är detta ? Köpte jag fel ? köpte jag kanske gele? Närå,  ekologiska rårörda lingon står det på burken? Men VAR är lingonen??

l




Jag brukar köpa lingon själv och göra sylt men mina rårörda lingon ser inte ut så här. Skärpning Ica, sån här skit ska ni inte sälja. Dyrt var det också.

RSS 2.0