Många djur finns det.....

Många underliga djur finns det i vår Herres hage, undrar vad den här lille krabaten heter, han är ganska söt i alla fall, nån som vet hans namn?


Jordgubbar i ampel

Suveränt smidigt med jordgubbar i ampel, man kan skörda från juli till september, ja längre ändå om det är soliga varma dagar. Bra för den som bara har balkong och ingen trädgård.  Gott att kunna gå ut och plocka några jordgubbar och lägga i frukostfilen.


Allt har sin tid

Allt har sin tid,
allt som sker under himlen har sin stund.
Födas har sin tid och dö har sin tid,
plantera har sin tid
och rycka upp det som planterats har sin tid.
 

Vem som har skrev just  dessa visdomsord vet jag inte, nån gammal filosof antar jag , möjligen kan det till och med vara ett bibelcitat,  i vilket fall som helst så ligger det nåt i det.  

För nu , just nu är det äpplekakornas tid. Har du ett Transparente Blanche träd i trädgården så gå genast ut och skörda  några äpplen. Det är precis lagom tid nu att göra äpplekakor.  Äpplena bör inte vara alltför mogna, för då blir de mjöliga. Om de är  lite omogna och  sura passar de bäst.

Det finns ju ingenting som går upp emot säsongens  första äpplekaka, visst kan man köpa äpplen året om och göra äpplekakor av men de utländska har inte riktigt den rätta syran som fordras till en riktigt lyckad äpplekaka.

Nyskördade Transparente Blanche:Visst är det härligt?

Den här sorten lämpar sig mycket bra till äpplemos också, det blir ett ljust fint mos av dem. Gott att ha till gröten i vinter. Samma sak gäller här, äpplena bör inte vara för mogna när man gör moset. Man ser på dem när de är redo att plockas, när det gröna skalet ljusnar och blir till ljusgult så är tiden inne att ta dem. Har äpplena fått mycket sol kan man också se lite ljusröda strimmor  i skalet.

Gurkornas tid

Nu är det dax, nu är de klara, gurkorna i växthuset.  Det blir  trångt i kylskåpet så här års, inlagda gurkor i parti och minut. Sparas för vinterns behov. Gott är det, att äta egna inlagda gurkor. Tänkte dela med mig av mitt favoritrecept, Vichyvattengurkor. Ett gammalt recept som både farmor, mor och svärmor använde.
Alltså:

Ca 25 smågurkor (Västeråsgurkor)
2 flaskor vichyvatten
1 dl salt
5,7 dl strösocker.
2 dl ättikssprit.
Gula Senapsfrön
Dillkronor

Blanda lagen kall i en stor bunke, skiva gurkorna tunnt och lägg ner dem däri tillsammans med några dillkronor.
Ställ in det hela i kylskåpet och låt stå ca 1 dygn. Lägg sedan gurkorna i burkar och häll på lagen. Efter ca 1 vecka är de klara att ätas.


RSS 2.0