Vitsippan ute i backarna står..
Visst är det vackert när vitsipporna täcker marken och bildar stora vita mattor.

Inget är som väntans tider....

Året är en enda lång väntan, först väntar vi på våren och att det ska bli varmare så vi kan börja plantera och så.  Sedan väntar vi på att våra grödor ska växa upp och att våra blommor ska börja blomma.
Sedan rensar vi och pysslar med våra grönsaksland medan vi väntar på att morötterna ska bli stora nog att ätas, att den första potatisen skall kunna skördas och att dillen ska kunna plockas till dessa goda första potatisar. När jordgubbarna kommer igång och blommar väntar vi på att det ska bli bär och att de ska bli röda och mogna.
När körsbärsträden i trädgården börjar blomma  är vi genast där i tankarna och tänker på de goda körsbären vi kommer att får skörda framåt sommaren. Sen väntar vi på att äpplena och päronen ska mogna  så vi kan plocka ner dem, och sen, ja sen är det höst och kvällarna blir mörkare och mörkare. Då kryper vi in i våra hus och stugor och väntar på en ny härlig vår alltmedan vi tänker tillbaka på odlingsåret som varit.
Sånt är livet.
I väntans tider

Kommer hem från plantskolan, nöjd med dagen som varit. Ett nystädat växthus som bara väntar på blomsticklingarna som kommer  i veckan. Sen blir det intensivt ett tag framåt med planteringen av alla blommor. Pelargoner, fuchsia, surfina och mycket mera. Dock är det spännande att ha ännu en odlingssäsong att se fram emot.
Varmt och skönt var det i solen idag , en riktigt vacker vårdag.
Det blev också lite träd ympade, familjeträd med tre sorters äpple,  vanliga äppleträd , samt lite päron. Familjeträden blir klara till hösten om allt går som det ska. De andra träden ska stå hos oss i tre år för att växa till sig och bli till fruktträd.

Bilden föreställer ett nyympat familjeträd.
På bilden nedan ett blivande äppleträd

Kvist från äppleträd som ympats in på en vildstam, en sk grundstam. Om tre år är detta ett färdigt fruktträd.


Trevligt är det också att se knopparna på träd och buskar som spricker ut alltmer nu när vårsolen värmer och ljuset har kommit tillbaka.

 


Forsythia - en färgexplosion i trädgården

Forsythian har länge varit en stapelvara i trädgårdar världen över, så även i Sverige. Ingen trädgård har varit komplett utan minst ett exemplar av ”gullbusken” som den av naturliga skäl också kallats. Knappast någon buske kan bidra med samma färgkaskad som forsythian – ginsten möjligen undantagen men den har ett betydligt blygsammare format – och det faktum att forsythian är en vårens budbärare med en osedvanligt tidig och riklig blomning har naturligtvis bäddat för dess grundmurade popularitet. Och även om forsythian är vanlig så finns det goda skäl att inte glömma bort den för nyare växter – flera nya sorter har utökat blomningstid och användningsområden. även härdigheten har förbättrats och nu kan forsythia med framgång planteras även i stora delar av Norrland!
Eftersom forsythian blommar tidigt, de tidigaste arterna redan i början av april i södra Sverige då man kanske inte sitter utomhus några långa stunder i aprilvädret, så bör man placera buskarna där man kan se dem inifrån eller där man passerar på väg ut och in från huset. För att få maximal blomning bör busken stå i full sol, men även halvskugga går fint även om det går ut något över blomningen men kan ändå vara att föredra då blomningen varar längre i ett sådant läge. Ett stekande söderläge bör undvikas då blomningen kan gå över med raketfart och dessutom kan det bli för torrt för att forsythian ska trivas.RSS 2.0