Karen Blixen

Måste visa en bild på den vackra Karen Blixen som just nu blommar för fullt i sin kruka vid min trappa. Doftar fantastiskt och är så fin.


KRAVodlat eller inte, det är frågan.

Numera ska allt man äter vara kravodlat, så nyttigt , så giftfritt och så jättebra. Eller? Nja, jag vet vet inte faktist.... Kravodlare sprutar också sina grödor, dock med "kravgodkända medel" som sägs vara ofarligta och kemikaliefria. Visst, sprutmedeln de använder är inte baserade på kemiska medel det är sant, istället sprutar man ut bakterier som tar död på skadeinsekterna. Vad jag funderar på är var dessa bakterier tar vägen sen? Dör de, eller följer de med grönsakerna hem till mej? Får jag i mej dessa bakterier när jag äter?
Ett exempel är ekologiskt odlad kål, har man någon gång odlat kål hemma så vet man att det blir massor med äckliga larver i kålen. I blomkål och broccoli kryper dessa in och gömmer sej i skrymslen och vrår och är omöjliga att få bort. De brukar flyta upp när man sedan kokar kålen men ändå, osmakligt är det allt. 
 Kommersiella odlare sprutar sin kål med olika kemiska bekämpningsmedel, kravodlaren sprutar ut en bakterie som larven äter upp. Bakterierna samlas sedan i larvens tarmkanal där den orsakar förstoppning och då dör larven till slut och  nu  kommer jag till min följdfundering.... bakterierna som inte äts upp av larven måste väl finnas kvar på grönsakerna, äter jag sedan råa grönsaker så får jag ju också i mej bakterien?? Hur trevligt är det?? Kanske är det lika illa för min hälsa som att få i sej rester av kemiska bekämpningsmedel? Övriga bakterier sprids ju också ut i naturen? Ofarligt? Ja, vad vet man , det finns mej veterligen ingen forskning kring detta och börjar Alla odlare använda bakterier så sprids ju en faslig massa sådana ut, eller hur? Hur bra är det för miljön? Det kan man ju fundera på.

Under tiden man funderar kan man ju gå ut och hämta några äpplen i den egna trädgården, om man är lyckligt lottad nog att ha en vill säga. Själv skördade jag mina Sylvia idag, det är hög tid eftersom jag märker att de börjar falla av trädet.Hämtade också in några Transparente Blanche och gjorde säsongens första äpplekaka som jag bjöd familjen på.
Äpplekakornas tid är här!Gurkor och äpplekaka

Nu har vi skördat mängder av gurkor så nu sprider sig ättiksdoften  i vårt hem. Här läggs det in ättiksgurkor , snabbsaltade gurkor och så får det blir lite bostongurka också. Så gott att ha i höst och vinter.
Squashen växer också så det knakar, jag skördar många  varje dag och vi har fullt sjå att äta upp dom, de är dock användbara till mycket tycker jag. Idag skall jag  till exempel göra lasange och då hackar jag ner lite squash i köttfärssåsen.
Squash är en nyttig grönsak, den är bland annat rik på kalium.
Idag hämtade jag också in de första transparente Blanche äpplena från trädgården.  Så lyckligt lottad jag är som  kan hämta äpplen från träden i min egen trädgård. Man pustar och stönar ibland för man tycker att trädgården tar tid och kraft men när sensommaren kommer och äppleskörden närmar sej så glömmer man det tråkiga. Man kan göra så mycket gott med äpplen, pajer, äpplemos , chutney och mycket mera men vill man inte balta och greja så kan man ju helt enkelt bara äta äpplena som det är.
Fast här blir det nog en liten god äpplekaka framåt kvällen, kan lixom bara inte låta bli...... mums.

RSS 2.0