Saffran

Saffran är världens dyraste krydda och inte undra på det. Den utvinns från en speciell krokus art, Crocus Sativus, det är de röda "märkena" i blomman som tas tillvara.  Det krävs 100 000 - 150 000 krokusar som måste plockas och rensas för hand för att få ihop ett kilo torkad saffran.
Blommorna som kommer i september är lila, de torkade märkena är brunröda ca 2 cm långa.
Saffran använder vi ju mest till våra lussekatter men vi har den även i fisksoppan Bouillabaisse, paella och den gotländska saffranspannkakan. Jag har en gång smakat saffransglass och, jaa, det var väl sådär måste jag säga, det var lite lussekattskänsla över det hela.
Varje år produceras över 3000 ton saffran. Iran står för den största delen av produktionen, därefter kommer Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan , Marocko och Italien.
I västvärlden är genomsnittspriset ca 15000 kr /kilo men det kan variera från 7000 - 76000:-/kilo beroende på kvalite.
Kvaliten avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet och helhet. Det finns en ISO standard för detta, ISO 3632 som graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper efter dess halt av färg , smak och doft. Många saffransförsäljare använder dock sina egna sinnen när de ska avgöra saffranets kvalitet, på samma sätt som vinprovare bedömer vin.
Saffran från Kasmir och L´Aquila anses vara av den finaste kvalitén.

När jag var i Marocko för några år sedan besökte vi Basaren i Agadir, där satt försäljarna med enorma mängder kryddor, däribland stora jättefat med saffran. Helt enormt att se så mycket på en gång, här köper vi ju en liten pyttedos i små påsar till julbaket där i Agadir fanns hur mycket som helst!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0