Hösttankar

Då var det höst igen, tycker inte det var längesen jag plockade fram trädgårdsmöblerna på altanen och gjorde i ordning inför sommaren. Nu är det dags att ställa undan allt igen.  Sommaren går fort, det här året känns det som om den gick ovanligt fort . Vi har i alla fall haft en sommar värd att kallas sommar. Det har varit varmt och skönt och tur är väl det, man behöver sommarens värme och solens strålar för att klara av den långa mörka vintern.

Aldrig har väl hösten varit så enormt färggrann som  i år , naturen fullständigt exploderar i färger. Det färgämne som gör höstens löv röda produceras av sockerarter som stannar kvar i lövet efter det att trädet slutat skicka ut näring i bladverket.  Soliga höstar med kalla nätter finns det extra mycket socker kvar i trädkronorna som blir rikligt lysande.  Det gula färgämnet finns i löven under hela sommaren men syns inte under klorofyllets dominerande grönska.

 
Sorbus Dodong, Ullungsrönn. Mycket vacker så här på hösten.
 
 
 

Sommaren har varit  torr, glöm inte att vattna alla barrväxter, rhododendron och alla vintergröna växter med rikligt med vatten under hösten, de måste fylla sina vattenförråd inför höst och vintern eftersom de inte tappar sina blad och barr. Dessa tar även upp vatten under senhöst och vinter eftersom de är gröna året om.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0