Varför trädklippning?

I dag gick jag förbi en trädgård, uppflugen på en stege vid ett träd stod en man och klippte för glatta livet. Varenda liten gren skulle bort, när han var klar såg trädet ut som en snaggad gubbe. Jag tänkte för mig själv: Undrar om han visst varför han klippte, eller gjorde han det bara för att han trodde att man måste?  Klipper man träden bara för att man "ska"? Är det  kanske lag på att man " måste " klippa träden?  Nej, så är det naturligtvis inte, men det finns flera olika skäl till att man ska klippa sina fruktträd; Ett bra skäl är att man vill ha rikligt med bra frukt, ett annat skäl är att man ska föryngra trädet, klippa bort gamla och fula grenar ,  men att gå lös med sekatören och kapa varenda liten gren är inte särskilt bra. Följden blir då att det kommer ännu fler smågrenar nästa år, och då klipper man bort dem också sen blir det ännu fler och ännu fler. Till slut är det bara knölar och vattenskott i hela trädet.

Tänk därför på detta:
Fruktträd i trädgården ska inte bara ge frukt utan även ha ett stort prydnadsvärde. Man ska därför ta hänsyn till trädets naturliga växtsätt så långt det bara är möjligt. Det gäller att tänka sig för redan när man köper trädet, vill man inte ha ett stort träd så köper man en svagväxande sort. En bra planskola kan ge råd om detta.
Försöker man tukta ett starkväxande träd genom att beskära det hårt går det aldrig vägen, resultatet ser i värsta fall ut som som något som liknar en  tvättvinda och det var väl inte riktigt det som var meningen när man planterade det. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0