Trädklippning och lite annat

En härlig tid väntar oss, ljuset återvänder, borta är de långa mörka dagarna som fanns i november - december. Då är det tungt att leva, inget ordentligt ljus på hela dagarna. Tråkigt och tröttsamt. Nu däremot, så kommer ljuset mer och mer för varje dag, man blir piggare då , så är det bara. Snart kan vi börja så våra fröer och dra upp plantor av tomater och annat nyttigt godis.


Vid den här årstiden börjar det bli dags att beskära trädgårdens fruktträd. Här kommer lite tips och funderingar kring detta.

 Äppelträd ser man ofta klippta som i fruktodlingar men förutsättningarna i en trädgård är inte riktigt detsamma. I fruktodlingen gödslar och sprutar man efter behov och framför allt har man en svagväxande grundstam, vildstam, som fruktsorten är förädlad på. Svagväxande vildstammar växer väldigt lite och har ett grunt rotsystem som gör att man måste binda upp träden annars blåser de omkull.
Varför har man då en svagväxande grundstam? Jo den ger frukt mycket fort men har ett större behov av vatten, näring och professionell skötsel.

Fruktträd i trädgården skall inte bara ge frukt utan också ha ett stort prydnadsvärde. Man bör därför försöka framhäva trädets naturliga växtsätt så mycket som möjligt. Att gå igång med en sekatör eller såg och klippa bort toppen på alla grenar är helt fel, det är på årsskotten som nästa års blommor och frukt kommer. Många försöker att göra ett starkväxande träd mindre genom att beskära det hårt men resultatet ser ofta ut som en tvättvinda och det var väl inte meningen när man planterade trädet Om man beskär ett träd mycket hårt stimulerar man trädet att växa och bli ännu större med stora mängder vattenskott. Vattenskott är tunna årsskott som växer rakt ut, ofta direkt från stammen eller på tjocka grenar. I stället ska man gallra ut trädet och ta bort större grenar som skuggar och på så sätt bevara trädets naturliga sätt att växa. Om inte detta går är det bättre att byta ut trädet och plantera ett som är svagväxande av naturen så att säga.

 

Passa på att ta in kvistar när du beskär dina träd och buskar, det blir många gånger en rolig överraskning av blommor och blad samt en liten försmak av våren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0