Höst eller vinter?

Det är väldigt milt för årstiden, förra året var det kallt och vi hade en hel del snö vid den här tiden. Så är det alltså inte i år, trots att man har sagt att det kommer att bli en lika lång och kall vinter som förra året. Jag börjar tvivla och jag har inget emot att slippa snön ett tag till, den kan komma lagom till lucia tycker jag.
I trädgården är det lugnt nu, en hel del löv förståss , vill man vara lite smart kan man ta gräsklipparen och köra några varv bland löven i stället för att kratta upp dem. De ger näring åt gräsmattan och det är betydligt smidigare än detta evighetsarbete som det är att kratta löv. Jag måste dock ta itu med löven från min äkta kastanj som jag har på framsidan av huset. Det är ju ett stort och vackert träd med sina fina löv och taggiga frukter men när den har släppt sina löv så är det inte lika trevligt. Det är MYCKET löv kan jag säga!

Du har väl inte klippt ner dina perenner för vintern? Gör inte det, det behövs inte, tvärtom, många perenner är vintervackra med sina fröställningar , dessutom samlas det ju löv och senare snö som bildar ett naturligt skydd mot kölden och skyddar även på vårvintern när solens strålar annars gärna gör att vegeteringen börjar för tidigt. Att klippa ner gräsvipporna är inte heller bra, det kan vara direkt skadligt eftersom det då lättare tränger in vatten i de ihåliga stråna och det får då rötterna lättare att ruttna.

Har du vinstockar så beskär dem före jul. Saven stiger tidigt och man bör inte beskära vinet senare eftersom det då lätt kan börja "blöda".
De sidoskott som burit frukt kortas till 1-4 ögon , från dessa växter sedan de nya bärande skotten ut på våren. Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0