17 mars , Har våren tagit timeout idag?

Grått och kallt var det idag men det hjälps inte. Nu måste man ut och fixa växthuset, städa upp och göra snyggt för  snart kommer alla små plantor som ska ner i krukor och sättas på rännor i "barnkammaren". Långkallingar, fleccetröja och varm jacka blir dagens outfit. En termos varmt kaffe till det så klarar man sig.
Det känns dock ganska lockande att gå ut trots allt. Våren är alltid trevlig, man har suttit inne så länge i mörkret så man längtar faktiskt ut även om det är grått och mulet. Det kliar ganska rejält i de gröna fingrarna vid det här laget.

Vi brukar ympa fruktträd vid den här årstiden. Dels ympar vi  familjeträd men vi gör också träd till kunder på beställning. Det kan vara gamla sorter man vill bevara, kanske är det ett gammalt äppleträd med fina goda äpplen som man tycker om.  Trädet kanske börjar bli alltför gammalt och då  vill man gärna ha ett nytt exemplar. Sånt fixar Lennart och Ulla-Britt på
 Gränna Växter.

Ympning är ett mycket gammalt hantverk som kräver precision och noggrannhet. Det gäller att inte slinta med den vassa kniven.
Något förenklat kan man beskriva ympningsförfarandet så här:
Man tar en kvist på sorten man vill ha, skär ett snitt i en gren på "moderträdet", skär ett motsvarade snitt på ympkvisten. Sammanfogar dessa och binder om med ett gummiband.


Här skall det bli ett familjeträd med tre olika sorters äpple:


 Ympvax pålagt.
Och sedan är det bara att vänta. Har ympen "tagit sig" brukar detta synas inom några veckor. Man ser att knopparna på den nya kvisten börjar svälla. Med god skötsel, vatten och näring har man snart ett fint "nytt" träd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0