Den praktfulla magnolian

Magnolia är en praktfull ståtlig växt, den går utmärkt att odla i våra trakter, kanske med undantag för zoner över 4 och inte heller på platser som är utsatt för hård blåst.
Den som sett en magnolia blomma blir lätt hänförd av dess stora, skål-, eller stjärnformade blommor i vita, rosa eller rödviolett.  Upplevelsen är nästan overklig, hur kan naturen ha åstadkommit något så skört och tufft undrar man.

Braheparken i Gränna är värd ett besök så här års, snart blommar alla magnolior där och det är verkligen en vacker syn.

 Växtplats: De flesta magnolior fordrar en humusrik, djup, vattenhållande jord. Lerjordar, styva jordar och kalla jordar bör undvikas men man kan annars förbättra jorden med en låghumifierad gödslad torvjord med lågt ph. Magnolian bör planteras i vindskyddat läge. Beskärning bör undvikas.

Det finns ett stort antal olika sorter men för vår del skall vi nämna några lätta och odlingsvärda som passar för vårt klimat.

Magnolia kobus med varianter, Japansk magnolia blir ett litet träd med gräddvita doftande blommor. Trädet tar lite tid på sig innan det blommar på bar kvist tidigt på våren.

Magnolia sieboldii, Buskmagnolia, är sommarblommande. Blir en mindre buske på ca 1-2.5 meter med ett ganska brett växtsätt. Blommorna är skålformade 7-10 cm vita med rött mitt i blomman, doftande Blommar i juni, juli och även in i augusti. Denna är den mest känsliga för kyla, zon 1-2.

Magnolia soulangiana, Praktmagnolia, är en av de vanligaste magnoliorna. Blir 3-4 meter hög och ungefär lika bred. Blommorna är stora upprätta klockformiga, invändigt vita, utvändigt rosa i färgen. Blommar före bladsprickningen april maj.






Magnolia stellata, Stjärmagnolian, är den mest härdiga av våra odlade magnolior. Blir ca 3 meter hög. En rikt förgrenad buske som växer ganska långsamt. Blommorna är stjärnformade ca 7-8 cm i diameter. De täcker hela busken med ett hav av dessa rent vita doftande blommor. Blommar rikligt varje år i april-maj. På dessa sorter finns en mäng olika hybridsorter med olika avvikelser och korsningar.



 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kommentera här: