Rönnar

 Rönnarna hör till släktet Sorbus och det finns ca 100 olika arter att välja mellan .Sorbus är en naturlig växt på norra halvklotet och många arter klarar sig bra även i norra Sverige.

I Skandinavien  har man satsat på att få fram odlingsvärda trädgårdsrönnar som utöver härdighet skall vara mycket blomrika  och ge mycket bär. De skall inte vara för stora utan passa in i villaträdgården. Idag finns det många rönnar att välja på som är lättodlade vad gäller jord och växtplats.  Det finns olika former på bladens flikighet och inte minst bären, det finns rönn med röda, gula  orange, rosa och vita bär. Några fina sorter är; Carmencitarönn, litet träd, ca 2-4 meter högt med röda bär. Pärlrönn, ett litet träd eller buske blir ca 2 meter högt med vita bär.
Birgittarönn med gula frukter. Rosmarirönn med mörkt rosa färgade frukter.


 Ullungsrönn, Dondong, orangeröda päronformade frukter.
 Sorbus Decora  Amerikansk rönn med röda jättebär.

 Förr sa man att när det var mycket rönnbär blev det en kall vinter. Kanske var det sant, men dagens trädgårdsrönnar har alla rikligt med rönnbär oavsett vinterförhållandena.

Bland de vilda rönnbärsträden i skogen varierar ju dock rönnbärstillgången och i år är det mycket bär. Det återstår alltså att se om det blir en riktig vargavinter i år igen.

Glöm inte att vattna alla vintergröna växter barrväxter, rhododendron med rikligt med vatten under hösten, de måste fylla sina vattenförråd inför höst och vintern eftersom de inte tappar sina blad och barr. Dessa tar även upp vatten under senhöst och vinter eftersom de är gröna året om.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0