Inför våren

 Nu har vi kommit en bit in i februari och den mörkaste delen av vintern är förbi för den här gången. Än är det lång tid kvar till våren men man kan redan känna att luften är lite annorlunda än den var före jul.
Snön börjar försvinna, det blir ljusare och ljusare. I affärerna har fröställen kommit fram med alla slags fröer man kan tänka sig. Nu kan man på allvar börja planera för vårens och sommarens odlande.
Snart är det dags för trädbeskärning 


När ni klipper fruktträd så tänk på att  trädet aldrig kommer att ge upp sin naturliga önskan att växa uppå och avsluta i en för sorten oval eller yvig krona. Om man valt ett starkväxande träd och försöker att anpassa trädets storlek till en mindre villatomt svarar trädet ofta med att se ut som en igelkott fullt med vattenskott. Nu börjar en kamp vem som kommer att segra. Fruktträdet svarar med att skjuta ännu mer vattenskott och vår kamp blir en fejd med trädet eftersom vår vilja och trädets växtsätt inte stämmer överens. När ni köper fruktträd  så läs alltså noga på om sorten är stark- eller svagväxande , så ni säkert får en sort som passar till just er trädgård.

Familjeträd är ett bra alternativ för små trädgårdar om man vill ha fin frukt.  Växtsättet blir som ett älghorn med utåtriktade grenar. Man bör försöka se till att få svagväxande sorter om man har en liten trädgård.Litet tips när ni tittar på det stora utbudet av trädgårdsböcker:

Många av författarna har inte varit i närheten av trädgårdsarbete eller andra erfarenheter av trädgård. Böckerna är ofta rakt översatta från England som har ett stort utbud av trädgårdslitteratur. Växterna i böckerna finns inte alltid till försäljning i fackhandeln eftersom de inte lämpar sig för svenska förhållanden. Odlingsanvisningarna är ofta anpassade för södra Sverige så man måste tänka på att vi har helt olika förhållande i mellersta och norra Sverige. Samma sak gäller såtiden på fröpåsar som också oftast gäller för södra Sverige. Börja inte så för tidigt för då det blir bara långa rända plantor som du inte har någon användning för om du inte har växthus med värme men ljuset är även där för lite så man måste oftast komplettera med tilläggsbelysning om det skall bli riktigt bra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0