Vi går mot mörkare tider

Det känns som om tiden har gått så himla fort det här året. Nyss var det vår, värmen kom, fruktträden blommade och vi fyllde växthuset med petunior, lobelia, pelargoner och tagetes.  Sedan kom sommaren och man satt på balkongen i den ljumma sommarkvällen , grillade, tog ett glas vin och njöt av solnedgången över Vättern. Plötsligt blev det höst och kallt,  och nu känns det som om det är vinter. Ännu ett odlingsår är till ända. Nu blir det till att stanna inne om kvällarna , tända lite mysiga ljus och drömma om våren.

Vad finns det att göra i trädgården så här års då? Inte så mycket kanske, lusten att påta och dona är väl inte så stor längre nu när det är blött och kallt. Räfsa löv kan man ju alltid göra men varför inte prova att låta dem ligga kvar och  i stället köra sönder dem med gräsklipparen? Löven ger näring till gräsmattan och det är ju lite enklare att göra så än att räfsa ihop dem och bära dem till komposten.

Låt de vissna bladen och stjälkarna sitta kvar på perennerna, de skyddar växterna mot kylan och gör att de klarar vintern bättre. Det är bättre att rensa och göra fint till våren när de börjar komma igång och växa framåt vårkanten.

Har du vinstockar så beskär dem före jul. Saven stiger tidigt och man bör inte beskära efter jul för då kan de börja blöda. De sidskott som burit frukt kortas till 1-4 ögon,  från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.


En vacker buske med fina höstfärger ; Vingad benved, Euonymus Alatus

 


Äppleblommor är ju så vackra:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0