Trädgårdsmässa på Elmia


Så var det dags idag för den årliga trädgårdsmässan på Elmia. Mässan vänder sig till fackfolk i trädgårdsbranchen, dessa kommer från hela landet för att besöka denna  inköpsmässa för att få inspiration inför kommande odlingssäsong.  I år var det två hallar fyllda med växter, olika slags trädgårdstillbehör, jord, gödsel, sekatörer, handskar, krukor och sten och mycket mera.

På mässan presenterades trädgårdstrenderna för 2011, dessa kan beskrivas i tre olika delar:
Vardagssurrealism: Här kan man strunta i alla konventioner, man köper de växter man känner för , låter fantasin spela fritt vad gäller färger former och material. Lite smågalet helt enkelt. Även om man inte vill ha hela sin trädgård sån kan man skapa ett hörn eller en liten bit av trädgården där man kan låta fantasin flöda. Färgglada krukor i olika mönster och former gärna med  blommor i starka färger.

Cityträdgården: Trädgården som har flyttat in till stan och till balkongen framför allt. Här kan den stressade storstadsmänniskan leva ut sina trädgårdsdrömmar även om man inte har tillgång till en "riktig" trädgård. Odla sallat, persilja och kryddväxter i krukor. Gröna växter som till exempel buxbom i kruka blir fint och att odla på höjden passar också bra på en trång liten balkong.

Den nya minimalismen: Den här trenden håller en ganska avslappnad stil i trädgården. Allt behöver inte vara perfekt, gamla enkla och klassiska material används. Rejäla trämöbler, gjutjärnskrukor och porslin. Gräsmattan kan gärna vara en blommande äng och inte en perfekt klippt grönyta. Närheten till det naturliga är viktig. Avflagnad färg och slitna trämöbler är helt ok och betraktas som trendigt.

Här kommer lite bilder från mässan:










Fågelskrämma;



Man kan ha en krokodil i sin trädgård om man vill....




Eller ett rosa får....



gröna får




Lyktor ska det vara i trädgård och på altan:




Små miniväxthus




Varje år anordnas Elmia Garden Flower Grand Prix som är en tävling för florister, den består av två uppgifter varav den ena uppgiften i år var att göra en brudbukett på temat Surrealistist vardag. Fantastiska, fantasifulla och färggranna buketter skapades, njut av dessa vackra bilder:




















Kommentera här: