Årets första skörd

Årets första rabarber är nu skördade, de ska strax skäras ner i kastrullen för att bli till rabarberkräm. Det är en kulinarisk upplevelse som heter duga. En tallrik syrlig rabarberkräm med mjölk är mums.
De späda tunna små stjälkarna som finns nu är bäst , innan de har hunnit tjockna till och bli gamla och trådiga.

Rabarber är en relativt ung kulturväxt. På 1600-talen odlades rabarber som medicinalväxt  och först när sockret blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet började man äta växten. Det var först på 1800-talet den första gången beskrevs som föda. Det finns uppgifter från 1700-talet att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar. Tidigare användes bladen i matlagning - stjälkarna kastades. (Källa: Wikipedia)



Så lyckas du med din trädgård!

 Med de orden uppmanar oss tv och trädgårdstidningar att bli duktiga med trädgården medan de visar de mest fantastiska bilder på vackra och perfekta trädgårdar. Man får lätt lite prestationsångest och blir rädd att man inte skall lyckas med att ha sin  trädgård så ogräsfri och vackert blommande som på bilder och i tv.  Gräsmattan skall vara välklippt och helst ska man ha en liten damm också där guldfiskarna simmar omkring. Man kan undra vart skaparglädjen och njutningen har tagit vägen för trädgårdsarbetet skall ju vara en hobby och ingen tävling och det är ju synd om det bara reduceras till att bli prestige. Det skall inte bara handla om arbete för att lyckas. Njut av den mjuka mossan i gräsmattan och en och annan gul maskros och lyssna på fågelkvittret istället. Så slipper man känna stressen som kommer om man inte tycker att man hinner med. Visst ska vi gräva, plantera och så men framför allt ska vi njuta av själva arbetet och se det som en avstressande stund i en i övrigt hektisk tid. Man skall inte tänka för mycket på resultatet för det brukar ändå aldrig bli som man tänkt sig, eller hur?

Tyvärr hinner jag inte själv med så mycket som jag skulle vilja i min egen trädgård det blir ju så när man som jag har odling som yrke  också.  Ett växthus med sommarblommor och en massa buskar och träd att ta hand om i plantskolan tar sin lilla tid och även kraft.  Man får reducera rabatterna i trädgården och i stället satsa på att odla blommor o blader i krukor och urnor, det är mycket enklare och mera lättskött.

Kommentera här: