Vår vackra äkta kastanj

Den äkta kastanjen , Castanea sativa är ett alldeles otroligt vackert träd. Det blir stort och lummigt med mörkgröna lite avlånga blad. När det blommar samlas tusentals humlor och bin i trädet och det är ett surrande utan dess like. 
Trädet är lite känsligt och kan endast odlas i zon 1-3 men vi har ju ett klimat i Gränna som gör att man kan ha såna här exotiska träd i sin trädgård. Äkta kastanj finns också i den vackra Brahe parken här i stan.
Kastanjen är ganska snabbväxande och blir ett relativt högt träd.

 

Kastanjens frukt är en nöt som sitter gruppvis två eller tre i ett mycket taggigt skal, kallat svepeskål. Dessa nötter är ätliga och har därför odlats mycket lång tid av människan. Från romartiden och framåt kom kastanjen till nordligare breddgrader och odlades ofta av munkar i klosterträdgårdar. Idag kan man hitta sekelgamla träd runt om i Central- och Västeuropa. Den smakrika nöten används till konfekt eller äts rostad, de är mycket populära i Frankrike, Italien och speciellt på Korsika. Nötterna rostas hela och äts med salt och smör , man kan också mala dem till kastanjemjöl och använda i olika maträtter. De kan även kokas.
(Källa: Wikipedia)

Man får dock inte förväxla dessa kastanjer med den  i Sverige så vanligt förekommande Hästkastanjen, Aesculus hippocacatanium, dessa kastanjer går inte att äta.

Kommentera här: